Halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai

Halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai

A halál előtti pillanatok a legelvetemültebb bűnözőkből is előhívhatnak némi emberséget, még a gonosztevők is képesek lehetnek bölcs gondolatokkal távozni az élők sorából. 

Az utolsó szó jogán...

A statisztikák szerint 80 százalékuk megbánást tanúsít, de most a maradék 20 százalékkal foglalkozunk, akik tovább feszítik a húrt. Azokkal a gyilkosokkal, akik utolsó szavaikkal jeges rémületet és döbbenetet hagytak maguk után. 

Hazánkban 1988. július 14-én végeztek ki utoljára halálraítéltet, két évvel később eltörölték a halálbüntetést. Ám a világ több országában még ma is engedélyezett.

Összeszedtünk 8 utolsó gondolatot:

Doktor Sátán - Marcel Petiot

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Wikipedia

Látszatra elegancia, de a mélyben kegyetlenség rejtőzik. A férfit fiatalon mentális betegséggel diagnosztizálták, de állapotán az is rontott, hogy az I. világháború alatt szolgált a seregben. Aztán elvégezte az orvosi egyetemet, de főleg kábítószerekkel és illegális abortuszokkal foglalkozott. 27 gyilkosságot tudtak rábizonyítani, de ő maga 60 áldozatot ismert be. Sok holttestet otthonában rejtegetett, az elviselhetetlen szag hívta fel rá a szomszédok figyelmét. 1946-ban végezték ki, lefejezése előtt ezt mondta: "Uraim, van az Önök számára egy utolsó jótanácsom! Nézzenek félre, mert ez nem lesz szép látvány!"

Gary Gilmore

Többrendbeli fegyveres rablásért és gyilkosságért került a törvény színe elé. Az Egyesült Államokban a halálbüntetés visszaállítása után a 36 éves férfi volt az első személy, akit egy moteltulajdonos meggyilkolásáért kivégeztek. Utolsó, türelmetlen szavai ezek voltak: "Let's do it". - "Gyerünk, csináljuk!" Érdekesség, hogy a mondaton csak kicsit változtatott a híres sportszergyártó, így született meg a Nike legendás szlogenje: "Just do it".

Carl Panzram

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Wikipedia

22 felderített gyilkosság és ezernél is több nemi erőszak szárad a lelkén. Kötél általi halállal sem sikerült megfélemlíteni a sorozatgyilkost. 1930. szeptember 5-én akasztották fel, türelmetlenül csak ennyit mondott: "Igyekezzetek, lassú férgek! Egy tucat embert fel tudnék kötni, amíg ti itt bénáztok." Mintha az ölés lenne a válasz mindenre, a magától értetődő reakció az élet nehézségeire vagy épp könnyítésére...

Patrick Bryan Knight

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Murderpedia

1991-ben két embert ölt meg, kivégzése 2007. június 26-án volt. A halálraítélt utolsó hónapjaiban bizarr versenyt kezdeményezett, társait szavazásra buzdította, hogy melyik viccét mesélje el a bitó tövében. A "projekt" köré egy honlap is épült, Dead Man Laughing címmel, amelyre több tízezren szavaztak lelkesen. Végül egyik poén sem hangzott el, a férfi elsírta magát, majd könnyek között kezdte sorolni, hogy a rabtársai közül kik ártatlanok. "Nem mind vagyunk ártatlanok, de ők igen." - így folytatva beszédét: "Azt ígértem, elmondok majd egy viccet. A halál szabaddá tett engem. Ez a legnagyobb vicc. Megérdemlem ezt." Kis szünetet után hozzátette: "A másik vicc pedig az, hogy nem én vagyok Patrick Bryan Knight, és most már nem tudjátok leállítani ezt a kivégzést. Csináljátok csak, ennyi volt". Természetesen az ujjlenyomatok minden kétséget kizáróan bizonyították személyét.

Gary Burris

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Murderpedia

1980-ban, 24 évesen hidegvérrel meggyilkolt egy taxisofőrt. Rabtársának részletesen elmesélte a körülményeket, hogy mielőtt az áldozatot fejbelőtte, az hogyan könyörgött az életéért. 1997. november 20-án kapta meg a halálos injekciót, utolsó szavai a következők voltak: "Sugározz fel!" - ami a Star Trek szállóigéje. 

Carl Blue

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Mirror

Önként adta fel magát a rendőrségen, miután benzinnel leöntötte és meggyújtotta a barátnőjét. Állítása szerint egy rosszul elsült csíny volt az egész. Az utolsó szó jogán, 2013. február 23-án így búcsúzott: "Valami rosszat tettem, és most megfizetek érte. Lehet, hogy nem a legjobb igazság, de bocsássatok meg ezeknek az embereknek. Szóval mindenki kapaszkodjon, cowboy fel! Kész vagyok a rodeóra, és Jézus a járművem." 

Peter Kürten - "düsseldorfi vámpír"

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Wikipedia

Baltás és fojtogatós gyilkosságaival tartotta rettegésben a német város lakosait. Saját bevallása szerint 79 embert ölt meg. Gyermekkorában a húgait s**xuálisan zaklatta és előszeretettel az állatokat kínozta. 1920-1930-as évek fordulóján vált hírhedtté, kalapácscsal ütlegelte és ollóval szurkálta áldozatait (egy öt éves kislányon 36 szúrást találtak). Molesztálta, majd megfojtotta őket, többnyire fiatal nők voltak veszélyben. Tanúvallomásában beismerte, hogy az egyik áldozatának a véréből ivott is. A vizsgálatok szerint az ölés és a vér látványa okozott élvezetet a sorozatgyilkosnak. 1932. július 2-án végezték ki, guillotinnal. Halála előtt ezt a kérdést tette fel a hóhérnak: "Mondja, vajon amikor levágják a fejemet, hallani fogom, ahogyan a vér kispriccel a nyakamból? Ez lenne a legnagyobb élvezet."

Robert Alton Harris

halálraítélt gyilkosok utolsó mondatai
Wikipedia

Két kamaszfiú haláláért felelős, valamint kirabolt egy bankot. 1992. április 21-én, gázkamrában végezték ki, előtte még ennyit mondott: "Lehetsz király vagy utcaseprő, de mindenki a kaszással táncol."

ADALÉK

A törvényen felül a normális embereknek van egy belső értékrendje, ami elborzasztja a gyilkosságtól. Nézzünk egy interjút egy sorozatgyilkossal, aki két gyermek és 11 prostituált meggyilkolásában találták bűnösnek. "Mondják, nem az a baj a pszichopatákkal, hogy nincs eszük, hanem az, hogy hiányoznak belőlük az érzelmek." Kannibalizmusáról és csonkításairól szóló történetek miatt lett Arthur Shawcross egyik leghírhedtebb sorozatgyilkos Amerikában. A dokumentumfilm szeretné kideríteni az igazságot, hogy mi zajlik vajon elméjében, de a nézőre bízza annak megértését:

Felhasznált források: Múlt-kor, Origo, Bien, Wikipédia