Fülöp herceg beszólásai

Fülöp herceg beszólásai

Bár formailag II. Erzsébet királynő alattvalójának számított, de beszólásokban Fülöp herceg volt a király.

Feldobta a királyi családdal kapcsolatos híradásokat - felesége több mint hat évtizedes uralkodása pedig remek alkalmat adott rá, hogy világszerte szinte mindenkihez volt egy-két kéretlen szava.

Ha volt élő példánk arra, hogy milyen lehet egy mesebeli herceg, akkor Fülöp a múlt század közepén elég hihetően testesítette meg ezt. És a korabeli nyilvánosság megkapta hozzá az igazi szerelmet - írja a hvg.hu, majd így folytatja: később pedig bejáratott tandemet alkottak a királynővel: míg Erzsébet szerepben maradt, és királynőien viselkedett, addig Fülöp volt az emberarcú royal, aki híres volt arról, hogy ami a szívén, a száján. 

Fülöp herceg, akinek beszólásai velünk maradnak:

2009-ben a Buckingham Palotában fogadást tartottak a brit indiaiaknak és ott volt Atul Patel, befolyásos üzletember is. "Milyen sok rokona eljött ma este a családból." - fordult hozzá (a Patel nagyon gyakori indiai vezetéknév, mint nálunk pl. a Horváth vagy Kovács).

1999-ben Lord Taylor of Warwick brit főnemeshez intézte kérdését, a fekete bőrű politikustól azt tudakolta, hogy: "És a világ melyik egzotikus szegletéből került ide?"

1999-ben Cardiffban a Brit Süketek és Nagyothallók Egyesületének rendezvényén éppen egy karibi együttes zenélt, amikor azzal kezdte a mondandóját: "Ha gyakorta ilyen közel vagy ehhez a zenekarhoz, nem csoda, ha megsüketülsz."

1965-ben Etiópiában egy művészeti kiállításon járt: "Ezek éppen úgy néznek ki, mintha a lányom hozta volna haza őket valamelyik rajzórájáról."

1976-ben a kanadai körútjuk során tett megjegyzése: "Nem az egészségünk miatt utaztunk ide. Rengeteg más dolog eszembe jutna, ha csak élvezni akarnám az életet." 

1965-ben Anguillán járt, ahol akkor a vadgerlék védelméről volt szó: "A macskák sokkal több madarat ölnek meg, mint az emberek. Miért nem az a szlogenjük, hogy Ölj meg egy macskát, ments meg egy madarat?"

1995-ben a skótoknak lopta be magát a szívébe, amikor egy skót autóvezetés-oktatótól annyit kérdezett: "És hogyan tudja annyi ideig távol tartani a bennszülötteket az italtól, hogy levizsgázhassanak?", illetve amikor a skót város egyetemének kancellárja címet kapta, akkor beszédében elhangzott: "Csakis a skót emberek képesek túlélni a skót oktatási rendszert." - tegyük hozzá, hogy Edinburgh hercegéről beszélünk (Skócia fővárosa: Edinburgh).

2002-ben Ausztráliában egy aboriginal vezetőtől kérdezte meg, hogy "Maguk még mindig dárdákkal dobálják egymást?"

Családtagjait sem kímélte, miután 1974-ben egy fegyveres megpróbálta elrabolni egyetlen leányát, Anna hercegnőt: "Ha annak a férfinak sikerült volna elrabolnia Annát, a lányom pokollá tette volna az életét, amíg fogva tartja." 

2003-ban mondta Nigéria elnökének, aki a helyi hagyományoknak megfelelően köntösben volt: "Látom, már lefekvéshez készülődik."

Gyakorlatilag bolygónk összes népcsoportját nem kímélte, a kínaiakat például akkor, amikor 1986-ban egy vadvédelmi alapítvány nevében meghívták: "Ha valaminek négy lába van, de nem szék, két szárnya van, de nem repülő, úszik, de nem hajó vagy tengeralattjáró, akkor tuti, hogy a kantoniak azt megeszik." - mondta a WWF rendezvényen.

Az 1981-es gazdasági válságot így kommentálta: "Mindenkitől azt hallottam korábban, hogy több szabadidőt akarnak, mert túl sokat dolgoznak. Most mindenkinek több ideje van pihenni, de most azért panaszkodnak, hogy nincs munkájuk. Úgy tűnik, az emberek nem tudják eldönteni, hogy mit akarnak."

1969-ben a Royal Variety Performance tévé showműsort követően Tom Jones énekestől tudakolta: "Mivel gargalizálsz, kaviccsal?"

1961-ben mondta a Skót Nők Bizottságának ülésén: "A brit nők nem tudnak főzni."

1984-ben Kenyában azt kérdezte egy helyi vendéglátótól (miután ajándékot kapott tőle): "Ön nő, ugye?" 

1993-ban a magyaroknál is megcsillogtatta fanyar humorát, amikor Budapesten járt, találkozott egy brit turistával: "Még nem lehetsz itt sok ideje, mert még nincs még sörhasad." 

"Amikor a férj kinyitja a felesége előtt a kocsija ajtaját, akkor vagy a kocsi új vagy a feleség." - ez az elhíresült mondás is tőle származik. És a szókimondó stílusáról ismert Fülöp hercegnek egy alkalommal nem tetszett felesége frizurája, akkor azt mondta neki, hogy amennyiben a jövőben még gyereket szeretne tőle, jobban örülne más fazonnak - erről itt írtunk: Erzsébet királynő és Marilyn Monroe találkozása.

Fülöp herceg 1921-2021

Felhasznált források: Telegraph, E-News, Kiemelt kép: Royal Family