Felismered a híres festményeket?

Felismered a híres festményeket?

Nem kell műértőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük a világhírű festményeket, hiszen lehetetlen kikerülni életünk során. Ez vajon elegendő ahhoz, hogy meg tudjuk nevezni az alkotóikat?

7 képpel nem a logikádat teszteljük, hanem a tájékozottságodat, ami a művészetek iránt kevésbé fogékonyak számára is ismerős lesz. Derítsd ki, hogy kihívás-e számodra?

KI A FESTŐMŰVÉSZ?

A "Leány gyöngy fülbevalóval" 1665 körül készült, ami egy holland festő érdeme. Klasszikus egyszerűsége, utánozhatatlan színei, finom szerkesztése miatt egyik legegyszerűbbnek tűnő, ám legérettebb alkotásának tartják. A kép jelenleg a hágai Mauritshuisban található, sejtelmessége miatt az Észak Mona Lisájának is nevezik. - Wikipédia

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

A holland aranykor csúcspontja az 1642-ben készült "Éjjeli őrjárat", a kép Európa-szerte megalapozta a festő hírnevét. A művészettörténet gyakran elemzett műve, melynek részletei ma is a titokzatosság homályába burkolóznak. 

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

A Wikipédia írja, hogy eredetileg nem volt címe, az "Éjjeli őrjárat" elnevezést angol és francia műértőktől kapta az 1790-es években, mivel a kép az idők folyamán rárakódott szennyeződéstől és az alkalmazott fedő lakkrétegek barnulásától sötét tónusúvá vált. Az amszterdami Rijksmuseum restaurátorai 1947-ben láttak neki, hogy eltávolítsák a port és a sok lakkréteget a képről, így előtűnt a már korábban is sejtett tény: a festő az alakokat eredetileg nem éjjeli homályban, hanem tűző napsütésben ábrázolta. 

Bár a holland festő életében összesen kettő darab festményét tudta értékesíteni, de utólag munkássága nagyon jelentőssé vált. Megszállottja volt a napfénynek, ám 1888 szeptemberében így írt nővérének egy levelében: "Most mindenképpen szeretnék egy csillagos eget festeni. Gyakran úgy tűnik, hogy az éjszaka színei még gazdagabbak, mint a nappaléi." A Csillagos éj az egyik leghíresebb alkotása és a modern kultúra egyik leghíresebb képe. A festmény Saint-Rémy falut ábrázolja a csillagos ég alatt - az előtérben látható ciprus nem volt része a látványnak, ezt a művész "komponálta" bele. - Wikipédia

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

A művész célja az volt, hogy bemutassa, milyen tragikus hatást gyakorol a háború az ártatlan civilekre. A spanyol polgárháború idején a német és olasz harci repülőgépek által bombázott Baszkföldön található Guernica végzetére készítette válaszul. Az 1937-ben Párizsban megrendezett Világkiállításon Spanyolországot képviselte, napjainkban a madridi Museo Reina Sofia múzeumban lehet megtekinteni.

világhírű festmények - teszt
Kép: foter.com

A Guernica általánosságban véve a háborúellenesség szimbólumává vált, ami nemcsak megörökíti annak borzalmait, hanem a béke iránti vágyat is megtestesíti. A mű értelmezései sok esetben ellentétes, ahogy a ló és bika magyarázatai is rendkívül eltérőek. Mikor a festő a nyomásnak engedve választ adott az utóbbi kérdéskörre, azt felelte: "A bika, az bika és a ló, az pedig ló....Ha jelentéssel akarják felruházni festményeim bizonyos elemeit, hát tegyék, de az nem biztos, hogy az a jelentés lesz, amire én gondoltam. Azok az ötletek és következtetések, amelyeket önök ezáltal kapnak, ösztönösek és tudattalanok. Én azért festek, hogy festhessek. Én a dolgokat úgy festem meg, ahogyan azok vannak.” szenvedő embereket és állatokat, valamint az erőszak és a káosz által lerombolódó épületeket mutatja be." - Wikipédia

Az ember fia című munkája önarckép, amely egy alacsony fal előtt álló embert ábrázol, a háttérben a tenger és felhős égbolt. Arcát nagyjából eltakarja egy lebegő zöld alma, azonban az egyik szeme kikukucskál a szélénél. Egy másik érdekes jellemző, hogy úgy tűnik, bal karjának könyöke hátrafelé hajlik. A festményről ezt mondta: "Legalábbis részben elrejti az arcát. A látszólagos arc, az alma elrejti a személy látható, de rejtett arcát. Ez valami olyasmi, ami folyamatosan történik. Minden, amit látunk, egy másik dolgot rejt magában, amit mindig is szeretnénk látni. Ami rejtve van, és amelyet a látható nem mutat nekünk. Ez egy meglehetősen intenzív érzés lehet, egyfajta konfliktus." - Da Vinci Stúdió

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

Az "Amerikai gótika" egyik legismertebb alkotása az amerikai festőművészetnek. 1930-ban ihletet keresett alkotója, amikor utazgatás közben felfigyelt a kicsiny neogótikus stílusban épült lakóházra. Az Iowa állambeli Eldon városkában található Dibble-ház ma már a festmény után American Gothic House néven ismert. Még ott a helyszínen készített egy vázlatot róla egy boríték hátuljára, majd később visszatért, hogy tulajdonosától engedélyt kérjen a megörökítésre. A család beleegyezett kérésébe, a művész pedig olajfestékkel vázlatot készített.

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

A festmény végső változatát a flamand festészetre jellemző stílusban (részletgazdag) készítette el, az előtérbe viszont két embert képzelt, "akikről azt hiszem, hogy ilyen házban élhetnek": egy farmert és lányát. Testvérét kérte meg, hogy álljon modellt a farmer eladósorban lévő lányának figurájához, a férfialakot pedig saját fogorvosáról mintázta. - Wikipédia

A sikoly a norvég festő leghíresebb alkotása, amely egy festménysorozat részeként készült 1893-1910 között. Mindegyikén egy halálfélelmet kifejező alak látható a narancsszínű égbolt előtt, hátterében az Oslo-fjordot ábrázolta. A négy változatból az Oslói Nemzeti Galéria kettőt őriz, ebből az egyik az 1893-ban készült, ami a képen látható.

világhírű festmények - teszt
Kép: Wikipédia

A mű eredeti német címén "Der Schrei der Natur", azaz a természet kiáltása vagy sikolya címet kapta szerzőjétől, aki naplójában leírta a kép megalkotásának körülményeit: "Egy este épp egy gyalogúton sétáltam, amikor a város az egyik oldalon volt, míg a fjord alatta. Fáradtnak és betegnek éreztem magam. Megálltam és elnéztem a fjord fölött, – a Nap éppen lemenőben volt, amikor az ég vérvörössé változott. Úgy éreztem, hogy egy sikoly préselődik ki a tájból és úgy tűnt számomra, mintha hallanám a sikoltást. Megfestettem a képet és a vérvörös felhőket. A színek szinte sikoltottak. Ez vált A sikollyá." - Wikipédia

Nos, hány festőt tudtál társítani a 7 híres festményhez? Ami kérdőjeles, oda scrollozz vissza és segítségül kattints a leírások végén található linkre.

Ez is érdekelhet! Mindannyian tanultunk meghatározó szerepükről a történelemben, de vajon felismerjük-e őket képről? - Felismered a történelem neves alakjait?