Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

A helyieknek jó eséllyel nem a kulináris kalandozás a hobbija, ám ettől függetlenül van néhány jellegzetes ételük, most ezeket vesszük sorra.

Noha gasztronómiájuk nem az élmezőnyben versenyez, ötletek azért akadnak: van egy külföldön is terjeszkedő étteremláncuk.

Phenjan-franchise

Kim Dzsongun diktatúrájának fővárosáról elnevezett vendéglátó egysége 130 üzletet számlál világszerte, más kérdés, hogy a gasztrokínálat mellett a vendégekre erőltetett kulturális produkcióval. A vacsorával együtt kóstolót kapnak Észak-Korea hagyományaiból is, különös tekintettel a néptáncra és a képzőművészetre. 

Aki itt étkezik, az a diktatúrát pénzeli - a Washington Post írta, hogy az étterembiznisz is ahhoz a hivatalhoz tartozik, amelynek legfontosabb feladata az ország keményvalutához juttatása.

Kambodzsa - így néz ki egy produkció két felszolgálás között:

Dubaj - Az itt dolgozók fiatal koreai nőket a felszolgálás mellett kiképezték arra, hogy a betérőket autentikus dalokkal és tánccal szórakoztassák. 

A műsorokban egyébként rugalmasak, az adott ország feltételezett ízlésvilágához igazítják turisták dollárjaiért. 

Mini videó az étteremből, a helyszín Kambodzsa fővárosa:

Beszámolók szerint meglepően jó a konyhájuk, a Daily Meal pedig összegyűjtötte a klasszikus kedvenceket.

Injo Gogi Bap

A '90-es években, a Szovjetunió összeomlása után nagy éhínség volt az országban, akkor találták ki ezt a fogás amolyan húshelyettesítőként. Szójababból és rizsből "kolbászt" készítenek (feltekercselik), amit csilis szósszal locsolnak meg, majd fűszeres mártással tálalják. Azt írják, hogy ez a mai napig népszerű az utcai árusoknál. 

Észak-Korea étteremlánc
Kép: easycookasia

Sooande

A soondae a helyi véres hurka, amit gyömbérrel és szezámmaggal tesznek pikánsabbá.

Észak-Korea étteremlánc
Fotó: Chun Yip So / flickr

Bulgogi

Szó szerinti jelentése "tüzes hús", ami az elkészítés módjára utal. Forró tűzön grillezett bélszín extrém vékonyra szelve, helyi fűszerekkel pácolva (szezámmagolaj, szezámmaggal, szójaszósz, zöldhagyma, fokhagyma, gyömbér és barna cukorral pácolt marhahús). Ez az étel egyébként annyira népszerű, hogy a turisták gyakran elkérik a receptet, hogy megtudják különleges ízének titkát.

Észak-Korea étteremlánc
Wikipedia

Lehetőség van saját asztalnál is elkészíteni egy erre a célra létesített sütőn, a páclevet viszont sütés közben is locsolni kell. Tripadvisor-on ez a fajta elkészítési mód a legkedveltebb.

Észak-Korea étteremlánc
Kép: Tripadvisor

Az etikett szerint a fiataloknak mindig meg kell várni, amíg az idősebb személy elkezdi az étkezést, és csak akkor állhatnak fel az asztaltól, ha az idősebbek már befejezték az evést. (Nyilván ez a kiváltságosokra vonatkozik, akik a fővárosban, Phenjanban élnek.)

Sinseollo

Olyan egytálétel, ami állítólag mindig kapható a helyi éttermekben. Nyers zöldségeket, húst és gombócokat rejt a tál, ami alatt forró parázs van, hogy az edény az étkezés során meleg maradjon.

Észak-Korea étteremlánc
Fotó: Wikimedia

Kimcsi (pörköltleves)

Azt írják, hogy klasszikus fogás és a titka a több hétig tartó tejsavas erjesztés. Alapja a kínai kelkáposzta, sárgarépa, jégcsapretek, durva szemű só, édes rizsliszt, víz, cukor, újhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, chili, gyömbér, halszósz, koreai körte és kocsucsáng, azaz paprikapaszta. 

Észak-Korea étteremlánc
Fotó: Wikimedia

Érdekesség, hogy hazájukban a ragukat nagyobb tálakban helyezik az asztalra és közösen osztoznak rajta, ezért a rizsevéshez is használt kanálon nem lehet ételmaradék, amikor a ragus tálba nyúlnak vele.

Naengmyun

Hideg uborkaleves, amelybe tálalásnál még jogkockát is tesznek. Húsleves az alapja, de kerül bele szójaszósz és ecet is, amit rozsdamentes tálban szolgálnak fel. A naengmyunnak nevezett tészta búzából, hajdinából és burgonyából készülhet. Vékonyra szeletelt uborkával, körteszeletekkel, enyhén savanyított retekkel és főtt tojással, vagy hideg, főtt marhahússal tálalják. A képet a "kedves vezető" osztotta meg a közösségi térben.

Észak-Korea étteremlánc

Nyilván propaganda fotók, de Kim Dzsongun hivatalos Facebook oldalán posztolta, milyen is a vendéglátás hazájában.

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Észak-Korea étteremlánc

Ez is érdekelhet! Arrafelé az ételallergia ismeretlen fogalom, ahogy a paleo vagy keto táplálkozás is, de a böjt és a vegánság kötelező, mert húshoz, halhoz és tojáshoz csak ünnepekkor jutnak, örülnek, ha a napi egy étkezés is összejön: Észak-Korea ABC