Észak-Korea elképesztő korlátozásai

Észak-Korea elképesztő korlátozásai

Nem minden ember élheti szabadságban napjait, ezért rengeteg ismeretlen marad ki az életéből, melyet nagymértékben megkeserítenek a következő korlátozások.

A világ legzárkózottabb országában nincs hiány furcsaságokból...

Az egész világot foglalkoztatja Észak-Korea, de viszonylag keveset tudunk az ott élőkről. A Brightside szedett össze pár dolgot, ami tilos a kelet-ázsiai diktatúrában, amelyet az internetről itt-ott kiegészítettünk.

Előírt hajstílusok

Az teljességgel elképzelhetetlen, hogy a fodrászatba betérő női vendégek az internetről letöltött képek alapján mutassák meg, hogy éppen JLo melyik korszakának hajstílusát szeretnék magukévá tenni, de a divatos ombre (színátmenetes) frizuránk sem lesz, mivel tilos a hajfestés. A hölgyek egy hajvágás során 18 frizurából választhatnak, amelynek funkciója kettősnek szánt: az esztétikai vonulat mellett arról is árulkodik, hogy viselője hajadon vagy férjezett. (A hajadon lányoknak engedik csak a hosszabb és göndör frizurát.)

Ajánlott női frizurák fényképei egy phenjani fodrászüzletben
Kép: AP

A férfiak rosszabbul jártak, nekik csak 10 különféle fazon engedélyezett (más források szerint 15). Az ő esetükben kizárólag az idősebbeknek lehet legfeljebb 7 centis hajuk, a fiatalabbak maximum 5 cm és 15 naponta vágatniuk kell. Kim Dzsongun, a vezető düddősérója viszont nem szerepel az ajánlottak között. Nézzétek csak!

Ajánlott férfi frizurák fényképei egy phenjani fodrászüzletben
Kép: AP

Nincs farmernadrág

Talán az első dolog, ami beugrik a farmernadrágok eredetét illetően, hogy az Egyesült Államokban láttak napvilágot. Nos, itt minden, ami a nyugati kultúrára emlékeztet tiltólistás, beleértve a farmernadrágokat is. A kék farmer az imperializmus mocskos ideológiájával átitatott nyugati nadrág!

3 generációs büntetés

Az országban nem elég az, ha a törvényt megszegő illető szenved egy életen át, hanem emiatt a családjába tartozó embereket is megbélyegezik - a bűntett elkövetését követő 3 generáción keresztül. Vagyis nemcsak az elkövetőt, de a nagyszüleit, szüleit, gyerekeit is kiközösítik és munkatáborokba küldik. A foglyok alultápláltak, bármit megesznek, amit találnak, halálukhoz a kemény, pihenőnap nélküli (jobbára a bányában végzett) kényszermunka is hozzájárul. A megaláztatás, az erőszak, az ételmegvonás mindennapos. A kivégzett és betegség miatt meghalt embereket nem temetik el addig, amíg nem gyűlik össze egy tömegsírra való.

Reklám

Nincs. Sem az utcán, sem bárhol máshol. Itt még a legnagyobb cégek sem hirdethetnek, ahogy a Coca-Cola sem engedélyezett, mint a hanyatló nyugat leghíresebb szimbóluma. És McDonald’s sincs. Van viszont helyette saját gyorséttermük.

Marihuána-paradicsom

Legális a fű, semmiféle szabályozás nem vonatkozik a marihuánára, sőt, drognak sem minősítik. Az országban járt turisták beszámolói szerint nem szokatlan látvány a kendertermesztés. A növényről úgy tartják, hogy sokkal kevésbé káros az egészségre, mint a dohány (ami drágább is!). Megdöbbentő, hogy egy diktatúrában, ahol mindent és mindenkit megfigyelnek, elterjedhetett a kábítószer-használat. A magyarázat valszeg összefügg az éhínséggel.

A kormány dönt a lakhelyedről

Minden föld és ingatlan a kormány kizárólagos tulajdona. A fővárosban, Phenjanban csak kiváltságos és egészséges polgárok élhetnek, míg az ország többi részén több millió ember él szélsőséges környezetben, ahol leginkább szegénység és éhség uralkodik.

A lakásokat körzetenként osztják el a lakosok igénylése alapján. Ha a családi állapot változik (így ösztönözve), akkor tudják kérvényezni a körzeti ingatlan-ügynökségtől. Minden gyerek születése után lehet nagyobb lakást igényelni. (Nincs melegvíz ellátás és gyakoriak az áramkimaradások is.)

Mielőtt valaki megirigyelné az ingyen kecót, tudnia kell, hogy cserébe a titkos rendőrségnek bármikor joga van ellenőriznie a lakásokat. És szokták is, leginkább akkor, amikor a család nincs otthon. Kíváncsiak, hogy a korábbi vezetők képeik ott lógnak-e a falon, de bizalmatlanok például a rádióállomásokat illetően is, hogy valóban helyi sávok szólnak-e. Fontos szelete a rendszernek, hogy minden feljelentést pénzben jutalmaznak, legyen akár szomszéd vagy családtag az illető.

Élelmiszerjegy van érvényben

"Észak-Korea fejenként 300 grammra csökkentette az élelmiszerjegyekre vásárolható ételadagokat: eddig még nem volt ehhez foghatóan alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában" – számolt be az ENSZ, amely szerint a helyzet tovább romolhat, miután az évtized legrosszabb termését takarították be az ázsiai országban 2018-2019-ben.

A legfontosabb jegyre mért táplálék a rizs és hús. Ez tragikusan kevesebb, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet napi átlagos energiaszükségletet fedező mennyiségként meghatározott.

TV

A zenékhez hasonlóan a tévézés sem szabadon választott tevékenység. Az országban összesen 4 csatorna létezik, amit a nap minden percében folyamatosan nyomonkövet a kormány, valamint előre meghatározzák azt, hogy milyen műsorokat adhatnak le.

Higénia

Tilos bármiféle születésszabályozás, óvszert lehetetlen beszerezni. Az olyan higiéniai termékek, mint a tampon, teljesen elérhetetlenek - a legtöbben nem is ismerik ezeket. A nők régimódi eszközöket használnak a nehéz napokon (hiánycikk a tisztasági betét is), pl. mosható gyapjúbetéteket.

Nyomtatott sajtó

A külföldi újságok elérhetetlenek, a helyi napilapokat viszont nem kell megvásárolniuk az embereknek, azok ugyanis a városok nagyobb közterein, a lenti képen látható módon kerülnek kihelyezésre. Ezeket időről-időre megsemmisítik, így a hazai történések is visszakövethetetlenek. Csak a frissek hozzáférhetőek, mert hát ki akar emlékezni azokra a régi dolgokra, amik már úgyis tök másképp vannak…

helyi napilap
MTI / AP / Dita Alangkara

Internet

Nincs csatorna a külvilág felé. A világháló fogalma nem létezik, helyette államilag kontrollált helyi hálózat működik. A 28 darab weboldal kizárólag az észak-koreai vezetők által üzemeltetett és központilag engedélyezett történést mutatja (csak az előjogokkal rendelkezők érik el a teljes egészét). Használata korlátlan és ingyenes mindenki számára, aki rendelkezik számítógéppel. A PC viszont engedélyköteles, ráadásul az átlagbér háromszorosát is ki kell fizetni egy kompjúterért.

Saját operációs rendszerük van, mely a RedStar nevet viseli. Ez egy helyi fejlesztésű Linux-alapú operációs rendszer.

RedStar

Észak-Korea, hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság - területileg alig nagyobb, mint Magyarország. Elzárt és különös világ, ahol 25 millió embernek szigorú szabályok szerint kell élniük, melyhez a diktatúrában hozzátartoznak a tilalmak.

Ez is érdekelhet: Észak-Korea divatmagazin

Kiemelt kép: Reuters