Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Kim Dzsongun országa nem a sztárséfek területe (se), a helyieknek leginkább még élelmiszer sem áll rendelkezésre.

Arrafelé az ételallergia ismeretlen fogalom, ahogy a paleo vagy keto táplálkozás is, de a böjt és a vegánság kötelező, mert húshoz, halhoz és tojáshoz csak ünnepekkor jutnak, örülnek, ha a napi egy étkezés is összejön.

Élelmiszerjegy van érvényben, egy 2019-es ENSZ adat szerint: "Észak-Korea fejenként 300 grammra csökkentette az élelmiszerjegyekre vásárolható ételadagokat" – ami azóta tovább romlott. A "kedves vezető" nemrég jelentette be, hogy élelmezési válsággal küzd a szélsőséges időjárás és a koronavírus együttes hatása miatt. A helyzetet az 1990-es évek pusztító éhínségéhez hasonlította, amely a becslések szerint 3 millió ember halálát okozta.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legutóbbi jelentése szerint 860 000 tonna élelmiszerre lenne szükségük, ami a népesség úgy 2 hónapnyi fogyasztásának felel meg. 

Észak-Korea ugyanakkor nyitott a világ felé azzal, hogy van hivatalos Facebook oldala, ami azért is meglepő, mert az odalátogató turisták sem használhatják a közösségi oldalt (blokkolják a hozzáférést). Mindenesetre a diktátor valamiért úgy gondolta, hogy jó ötlet regisztrálni és előnyös arculatot mutatni a világnak - ráadásul a trollok is belesimultak és éltetik a marsallt.

Kim Jong Un oldaláról gyűjtöttük össze a boltos képeket, melyek nyilván propaganda, de így is jól látható, hogy teljesen más világ. 

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

2021 júniusában írta a Business Insider, hogy 1 db (nem kg!) banán 6,4 dollárnyi észak-koreai wonba kerül, ami átszámítva 2000 forint. Ez pedig megfizethetetlen az amúgy is nehéz anyagi körülmények közt élő lakosságnak. (A havi átlagkereset 30 ezer forintnak megfelelő won.)

Észak-Korea ABC

A Kádár-korszakban felnövő generáció biztosan emlékszik, hogy a banán akkoriban csak a karácsonyhoz volt köthető, ami olyannyira hiánycikk volt, hogy ezt bizonyítja egy '87-es felvétel a Három kívánság című műsorban - errő itt írtunk: Retro vásárlás.

"A leggyakoribb a kínai Kaoliang likőr. Mivel a legtöbb észak-koreai pia erős, a kínai Kaoliang (46-50%-os) és a vodka meglehetősen népszerű." - hvg360

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

A fővárosban, Phenjenban működő gyermekélelmiszer-gyár kiemelten odafigyel az egészséges és növekedését szolgáló különböző élelmiszerek előállítására - legalábbis ezt olvashatjuk a "kedves vezető" fészoldalán.

Állítólag az üzem minden folyamata automatizált a nyersanyagtól a gyártásig, a csomagolásig, a tárolásig és kiszállításig, mivel gondosan ügyelnek a steril környezetre. 

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Továbbá azt írják még, hogy a köztiszteletben álló Kim Dzsongun különösen szívén viseli a gyermekeket és 2014-ben személyesen látogatta meg a gyárat. Értékes utasításokat adott a termeléssel kapcsolatban, mivel ez nem egyszerű gazdasági és üzleti kérdés, hanem Kim Ir Szen és Kim Dzsongil iránti erkölcsi kötelességérzetet érintő kérdés. Kijelentve, hogy gondoskodik nyersanyagról, valamint megoldja az irányítási tevékenységek során felmerülő összes kérdést és modernizálást, illetve hangsúlyozta, hogy növelnie kell a termelést.

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

Észak-Korea ABC

2015-ben ismét megtisztelte jelenlétével a korszerűsített üzemet, majd utasította a gyár tisztviselőit és alkalmazottait, hogy gondoskodjanak szélesebb kínálatról, mindig szem előtt tartva, hogy ízletes és tápláló legyen, ami a gyermekek a védelmét szolgálja.

Észak-Korea ABC

Érdekesség

Egy disszidens részletesen mesélte az NK News-nak, hogyan is zajlik egy esküvő az országban. A szegények csak a szűk család és barátok körében esküsznek meg otthoni szertartás keretében, és közösen összedobott házilag készített ételekkel ünnepelnek. Kölcsönzési díjért cserébe a kicsit jobban menő boltosok kiszállítják az árut, majd az esküvői fotók elkészülte után azon nyomban vissza is transzportálják azokat. A ceremónia után kötelező meglátogatniuk az egykori vezér, Kim Ir Szen szobrát, majd tiszteletük jeléül itt helyezik el a menyasszonyi csokrot. Nászút nincs, ez a fogalom ott nem létezik, a házaspár másnap újra munkába áll. Saját lakásra várni kell, amíg az állam kirendel nekik egyet.  

"Tradicionális esküvő. Örök szerelem a szocialista családban." - írja Kim Dzsongun (oldala) magyarázatként a képhez.

Észak-Korea ABC

Ez is érdekelhet!

Elzárt és különös világ, ahol 25 millió embernek szigorú szabályok szerint kell élniük, melyhez a diktatúrában hozzátartoznak a tilalmak: Észak-Korea elképesztő korlátozásai

Kiemelt kép: KCNA/Reuters - The Guardian