Én vagyok a Skála Kópé!

Én vagyok a Skála Kópé!

Reklámokkal teletűzdelt világunkban üdítő feleleveníteni a Skála Kópé kedvelt kabalafigurát, ráadásul nyelvi leleményessége is zseniális.

A Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruházat 1976. április 3-án nyitották meg, amely széles választékával kitűnt az akkori üzletek között. Az áruházlánc legismertetőbb jele a Skála Kópé volt, amit a vásárlók a tévéreklámokból és plakátokról ismerhettek meg a szlogenekkel együtt.

Aki 1980 előtt született, biztosan emléxik még a hangos kávédarálókra a boltokban, vagy a pályaudvarokon fellelhető Utasellátós csokiroládra (hogy azt vajon miért nem lehetett vásárolni ABC-ben, az az akkor rendszer titkainak egyike volt) - no meg a műsorokra a TV-ben, és arra, hogy akkor még lassabb volt a világ.

A reklám, ahol a nehézkesebb felfogásúak is megérthették, hogy kedden kedvezményesen vásárolhatnak a Skálában:

A Napi Történelmi Forrás (történész kutatokból álló csapat) írja, hogy a Skála és a Centrum rivalizált egymással, ezért a Centrumhétfőre volt a válasz a Skála kedd: "Megjön a kedve, ha vár a keddre, mer' minden kedden más és más, kedvezménnyel kedveskedik minden Skála áruház".

Azért kapta a kópé nevet, mert ez a Skálának is jellemzője volt: igyekeztek furfangosak lenni a vásárlókat célzó akcióikkal. A következő szóvicc csak magyarul lehetséges az igeidő változtatásával: bemegy, kijön, benéz, kinéz - mindezt olyan hangon énekelte Kópé, mintha héliumot szívott volna.

A szocialista időszak korlátozott reklámiparához mérten is remek alkotás, amely 1981-ben, a XI. Magyar Reklámfilm Fesztiválon II. helyezést ért el.

Skála Kópé készülődött a mexikói foci VB-re is, de Puskás Öcsivel is együtt szerepelt a mozgólépcsőn, vagy karácsonyi változatban is láthatjuk, ahol az ajándékban szerinte egy kicsit ő is benne van.  

Az ötletes szlogenek Jarolics Béla érdeme, aki az áruház marketingese volt, ám a rajz és a belőle készült reklámfilmek már csapatmunka eredménye, többek között Sas István rendezővel.

Annyira népszerű volt, hogy nemcsak kabalafiguraként árusították, hanem megjelent gyufán, fogkefén, esernyőn, kulcstartón és egyéb termékeken.

Skála Kópé
Kép: Mesélő Tárgyak blog

A képet az Amigo Retro Garázs csoportban találtuk, a következő szavak kíséretében osztotta meg tulajdonosa: Skála Kópé! A kulcstartó kézzel festve, ám olyan sikeres volt a reklám, hogy több helyen is készítették őket, mert csak így tudtak lépést tartani a keresettel. Ezért tér el egymástól a szín, a festés minősége,és a figurák formája. És a nyers darab, ahogy kikerült a formából.

Skála Kópé

A Skála Kópé fogkefét egy retro adok-veszek csoportban árulták, amely 1800 Ft-ért el is kelt:

Skála Kópé

Szintén egy nosztalgia csoportból származik a kabalafigura:

Skála Kópé

Online piactéren hirdetik a kirakót a következő hirdetési szöveggel: Régi tangram jellegű logikai játék. A képen a Skála Kópét kell kirakni a különböző építőelemekből. Nehezítésként minden egyes elemnek mind a két oldalára került a rajzból részlet.

Skála Kópé

A Skála az első magyar hipermarketet jelentette, fénykorában szinte minden nagyobb városban jelen volt. Te még voltál benne vásárolni a szüleiddel?