Elon Musk idézetek

Elon Musk idézetek

Elon Musk a 21. század egyik legnagyobb innovátora és gondolkodója. Nem pusztán egy céget igazgat, hanem külön vállalkozása van az autózás (Tesla), az űrutazás (SpaceX) és a közlekedés megreformálására (Boring Company / Hyperloop). Gyakran nevezik korunk Vasemberének, ugyanis több vonásban is nagyon hasonlít a képregényszereplőre: milliárdos, feltaláló, több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt. 


A villanyautós jövőtől parázóknak az antikrisztus, az autóipari forradalomra éhezőknek a messiás, a geekeknek talán az új Steve Jobs Dennis Ritchie. Bolygónk technikai fejlődésének védőszentje, nagyon materialistán nézve a civilizációnk jelenlegi egyik legértékesebb tagja. 

Sőt, a Vasember 2 című filmben szerepelt mint önmaga, kezet fog Tony Starkkal, és megemlíti, hogy van egy elektromos repülő ötlete. Sűrűn tesz a jövőre vonatkozó jóslatokat, szóval ha lemaradtál, időgyilkos felzárkózásra készülj.

Szűnni nem akaró törtetését az álmok megvalósításáért talán az alábbi mondata példázza:

A PayPalért 180 millió dollárt kaptam. Ebből 100-at betettem a Space X-be, 70-et a Teslába, 10-et a Solar Citybe. Kölcsön kellett kérnem albérletre. - Ennyikeh.


Mindenki kíváncsi, hogy mi lehet az igazán sikeres emberek titka, de gázolhatunk térdig Paulo Coelho és Szabó Péter "bölcsességek" között a lehetetlen eléréséről, helyette elég csak elmélyednünk Elon Musk életében. A szenvedélyén kívül nem volt semmi mása, se pénze, se háza, se munkája. Ez a meghatározó fickó bőgött, amikor a Tesla 2008-ban órákra volt a teljes anyagi csődtől, és a kamerák előtt küzdött a könnyeivel, amikor azzal szembesítették, hogy gyerekkori hősei kritizálják SpaceX tevékenységét (3:34-től). 

Kevés olyan személyiséget találunk a történelemben, akinek hajthatatlansága és eredeti látásmódja lehetővé tette, hogy több iparágban is maradandót alkosson – mi több, forradalmasítsa azokat.


Elon Musk idézetek:

1. Ha valami eléggé fontos, akkor is megpróbálod, hogyha az esélyek ellened játszanak.

2. Minél tovább halogatod, hogy kirúgj valakit, annál hosszabb lesz az az idő, hogy már rég ki kellett volna rúgnod.

3. Ha olyan a szabályozás, hogy meggátolja az előrelépést, akkor szembe kell menni a szabályokkal.

4. Európa, Japán, Oroszország és Kína mind demográfiai összeomlás előtt állnak. És úgy fest, hogy jellemzően a gazdagabbakat érinti mindez - vagyis a vagyon, az iskolázottság és a vallástalanság egyaránt szerepet játszanak az alacsony születési ráta alakulásában. Mindhárom tényező alacsony születési rátákkal korrelál. Nem azt mondom, hogy csak az okos embereknek kellene gyereket vállalniuk, csak arra utalok, hogy az okos embereknek is kellene gyereket vállalniuk. Legalább fenn kellene tartaniuk az egyedszámukat - legalább elérni a csoport reprodukciós szintjéhez szükséges rátát. És az a helyzet, hogy úgy veszem észre, sok rendkívül okos nőnek pontosan nulla vagy egy gyereke van. Ez pedig, azt hiszem, nem túl jó így.


5. Annak az esélye, hogy a világunk nem csupán egy számítógépes szimuláció, mindössze egy a milliárdhoz.

6. Fel kell turbóznunk az utódainkat, mert vagy elfoglaljuk a galaxist, vagy kipusztulunk.

7. Ha 80-100 órát dolgozol egy héten, jelentősen javulnak az esélyeid a sikerre. Ha mások 40 órát dolgoznak, de te százat, még akkor is, ha nem vagy jobb náluk, eléred pár hónap alatt azt, amit ők egy év alatt fognak összehozni.

8. A tőzsdére vitt vállalatok részvényéi, főleg, ha nagyléptékű technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos vállalkozásról van szó, szélsőségesen ingadoznak, egyrészt a belső teljesítmény, másrészt pedig a gazdaság pillanatnyi állapotának függvényében. A tőzsde mániákus depressziós világa pedig elvonja az ember figyelmét, és nem hagyja, hogy a nagyszerű eredmények elérésén dolgozzon.


9. Túl sok okos ember foglalkozik internetes dolgokkal, pénzügyekkel, vagy éppen joggal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy manapság oly kevés újítás születik.

10. Az első kézenfekvő feltételezésünk az, hogy az emberek úgy viselkednek, mint mi magunk. De ez nem igaz. Még ha úgy akarnánk is viselkedni, nem feltétlenül adott számukra minden olyan feltétel és információ, amelyek a mi fejünkben megvannak. Szóval, ha tudok bizonyos dolgokat, hiába beszélgetek a hasonmásommal, ha csak a fele információt adom át, akkor nem juthat ugyanarra a következtetésre. Változtatni kell a hozzáálláson és feltenni a kérdést: hogyan hangzik mindez az ő számára, az ő ismereteivel?

Ez is érdekelhet: A SpaceX lemodellezte a virtuális valóságban (gondolva a földi halandókra is), hogy bárki kipróbálhassa a dokkolást a Nemzetközi Űrállomáshoz: A végtelenbe, és tovább!


Megosztás