Elmaszkírozott igazság!

Elmaszkírozott igazság!

A közösségi oldalon a civilek körében megoszlanak a vélemények arról, hogy kell vagy sem arcmaszkot viselni, ráadásul a felelős nélküli álhíroldalak is terjesztik a butaságot. Összeszedtük Dr. Hőss Károly egészségügyi szakértő segítségével, miért fontos, és hogyan védünk ezzel másokat úgy, hogy közben magunkat is óvjuk a vírustól.

Na, akkor sorban:

"1. Ön újra belélegzi a saját kilélegzett levegőjét!
Ez azt jelenti, hogy az Ön vérében több lesz a szén-dioxid és nitrogén-oxid."

Igen, a maszkban visszalélegezzük a használt levegőt. A maszk alatti légtér 1-1.5 dl lehet a nyugalmi, a felszínes légvétel kb. 5 dl - azaz, ha valaki úgy érzi, hogy fullad, annak nincs igaza, minimálisan kevesebb friss levegőt szív be, mint egyébként, de az érzethez főleg a párás maszkon keresztül lélegzés járul hozzá.

A vérben nem lesz érdemben több a szén-dioxid, mert a kemoreceptorok visszacsatolása ezt kompenzálja azzal, hogy mélyebb légzésre készteti a maszk viselőjét. Szépen mutatja ugyanakkor a cikk "komolyságát", hogy nitrogén-oxidot is ír, ami azért vicces, mert az ember nem termel nitrogén-oxidot, ha nem ül egy csalódízelbe (és akkor sem a légzésével).

"2. Ön kevesebb oxigénhez jut, mint egyébként.
(Az oxigén a test minden életfunkciójához fontos!)"

Oxigén: az ember nem érzi az oxigénhiányt (ezért szoktak simán, tünetek nélkül összecsuklani a mustgáz mérgezettek), tehát ezt nem érzékelnénk, de a sebészek évtizedek óta viselnek maszkot napi sok órán át, melegben, párában és nem szoktak ráájulni a műtőasztalra.

"3. Az Ön tüdeje nincs úgy "szellőztetve", ahogy azt kell! (Ez tüdőbetegségeket okozhat!)"

A tüdő szellőzése fontos, de ilyen léptékben semmiféle érdemi hatása nincs, ha valaki nem eleve tüdőbeteg. Mivel a szén-dioxid szint kissé emelkedik (mélyebben lélegzünk) az újrahasznosított levegő miatt (mindenki ásítozott már zsúfolt előadóteremben), épp egy kicsit jobban "átszellőzteti" a tüdejét. 

"4. Ha a maszkot fél óránál tovább hordja, az baktériumokkal szennyezett lesz!"

A maszk csakugyan kolonizálódik a száj és bőrflóránkkal, de ha szoktunk szájon át levegőt venni és ez eddig nem végzett velünk, akkor a maszk viselésétől sem lesz semmi gondunk.

"5. A maszk nem tartja vissza a vírusokat!"

A maszk nem tart vissza egy vírus méretű részecskét, ez igaz - de a vírus nem fertőz önmagában (fertőzőképességét önmagában elveszti és onnantól kezdve nem jelent semmiféle veszélyt az emberekre). A maszk mást csinál: részben megfogja a cseppeket, amiket kiköhögünk, prüszkölünk és lelassítja a kilélegzett levegőt - így ahhoz, hogy az általunk kilélegzett esetleges víruspartikulum (ami vírusból és a körülötte levő folyadékból áll) eljusson bárkihez, sokkal több idő kell, és ezalatt a vírus inaktiválódik.

Egy japán kísérletről készült GIF látványosan összefoglalja a maszk viselésének legnagyobb előnyét: így segítesz benne, hogy a járvány minél előbb visszavonuljon.

Köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek akár 8 méterre is repülnek - állapította meg a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatása.

A maszk a legjobb, legolcsóbb, legegyszerűbb védelem, amit viselhetünk. Nagyjából mindegy, hogy milyen: sál, búvármaszk, motoros csősál, szövetmaszk, és innen fölfelé - a jogszabály által előírthoz kell alkalmazkodnunk. A nagy cseppeket megfogja, a kicsiket lelassítja a légáramlás terelésével, így mondjuk a 2 méterre elköhögés helyett 25 centin belül inaktiválódik.

A vírus az utolsó tíz évet veszi el azoktól, akik belehalnak (ezt skót tudósok vizsgálták, és az ő eredményük kilenc év volt). A maszk nagyon sokat segít, a tanulmányokon kívül a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy mindenkinek viselnie kellene, ha két méternél közelebb megy másokhoz.

ADALÉK (Csaxólok!)

A megcáfolt 5 pontot a szennyportál "orvosi szempontból" (sic!) hozta le, "megerősítve" Dr. Gradnig Franz aláírásával, amely azt az érzetet kelti, mintha tudomány által kutatott dolog lenne, ugyanakkor az osztrák internetes visszaélésekkel foglalkozó weboldal is felhívja a figyelmet a csalásra: Mimikama

Nagy a felelősségünk, vigyázzunk magunkra - vigyázzunk egymásra!

Ez is érdekelhet!! Hány kommentelő kell egy szájmaszk eldöntéséhez?: Katt ide