Eiffel-torony: titkos apartman. Tudtad?

Eiffel-torony titkos apartman

Nem mindenki ismeri, hogy milyen lakóhelyiséget rejt a világ egyik leghíresebb épülete.

Az Eiffel-torony az 1889-es párizsi világkiállításra készült, az eredeti tervek és kivitelezők elképzelései szerint húsz év elteltével lebontották volna. Az idegenforgalmi érdeklődés azonban felülbírálta. A torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m.


Az internet korában már ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy elutazzunk és megnézzünk egy-egy turistalátványosságot. Ám így sem ismerjük minden részletet, például azt, hogy milyen lakóhelyiséget rejt a világ egyik leghíresebb épülete.

1900 és 2000 év egy képen - Julien Knez fotója
100 év különbség: 1900 és 2000. év egy képen / Julien Knez fotója 

A legfelső, harmadik emeletén, közel 300 méteres magasságban, fémtraverzek közt bújik meg a kis apartman, amely a tervezőcég tulajdonosáé, Gustave Eiffel mérnöké volt.


Szinte a felhők közelségében található, innen 360°-os panoráma tárul elénk, pazar látványt kínálva egész Párizsra. A "pecóhoz" csigalépcső vezet fel, majd az "Öreg Hölgy" egy zászlórúdban végződik.

Eiffel csigalépcső

Eiffel aerodinamikai kísérletekre is használta a tornyot, talapzatán szélcsatornát alakított ki, illetve tetejére meteorológiai berendezéseket helyezett el, hogy a talajközeli adatokat a fentiekkel hasonlíthassa össze.


Az építőmérnök privátszférája ugyan kicsi volt, mégis a századfordulós Párizs legfontosabb személyiségei vendégeskedtek több helyiségből álló "lakosztályában".

Eiffel titkos szoba

Jill Jones Eiffel tornya című 2010-es könyvében így ír a madárlak hangulatáról:

"A vendégek sötét bársonykanapén foglaltak helyet, a körben elhelyezett fotók, rajzok és festmények meleg sárga színű falon foglalták el helyüket. Még egy zongorája is van fent Eiffel-nek, amin Gounoud, a Faust zeneszerzője nyolcvan éves kora ellenére gyönyörűen játszott. Magasan Párizs felett Gounoud játéka messze szállt, a vendégek pedig cigarettáztak és brandy-t fogyasztottak, miközben énekeltek és beszélgettek" – jegyezte meg Edison.

Eiffel-torony privát

A berendezése éles kontrasztban van a rideg fémszerkezetes építménnyel, hangulatos polgári kis lakásra emlékeztet.

Azon kívül, hogy a neves látogatók innen csodálhatták a francia fővárost, még egy kis labort is találtak itt. Az Independent írja, hogy az alkotó kitapétázta, berendezte bútorokkal a lakást, sőt olajfestményekkel és egy nagy zongorával dobta fel, a szomszédos kis szobában pedig egy kis laboratóriumot alakított ki, ahonnan meteorológia megfigyeléseket lehetett végezni.


A párizsi elit vagyonokat ajánlott fel, hogy eltölthessenek egy éjszakát a "lakosztályban", de Eiffel a túlzó ajánlatokat rendszeresen visszautasította. Soha nem adta ki, csendes elmélkedésekre használta leginkább. A város szívében, mégis oly messze tőle…

Teljesen személyes célokra hozta létre, amellyel viszont szerette vendégeit lenyűgözni. A híres feltaláló, Thomas Edisont is járt a magas-lakban (nem is egy alkalommal), aki ajándékba egy fonográffal lepte meg az építőmérnököt.


A torony turisztikai vezetése Eiffel halála után még nagyon sokáig tartotta magát az alkotó akaratához, de 2016-ban végül megnyitották a nyilvánosság előtt. A korabeli bútorokkal, falikárpitokkal és olajfestményekkel díszített szobát ma bármely turista megcsodálhatja.

Gustave Eiffel

Nagyrészt eredeti berendezésében, korhűen elevenedik meg Eiffel és Edison életnagyságú bábuja, bár a koncertzongorának sajnos nyoma veszett. Mindezzel együtt beleszagolhatunk a titokzatos rejtekhely miliőjébe, beleshetünk és elképzelhetjük a kedélyesen beszélgető mérnököt és feltalálót.

Gustave Eiffel és Thomas Edison

Éjszakai bérlésre továbbra sincs lehetőség. A kis apartmanban konyha, fürdő, két hálószoba és nappali is található, amely mostanra múzeumként funkcionál.

További felhasznált források: Pinterest, Atlas Obscura, Wikipédia, 24.hu

Te eltöltenél egy éjszakát a "lakosztályban"? 

Ez is érdekelhet: Eladta az Eiffel tornyot. Vaskereskedőknek.