Diftéria - torokgyík

Diftéria - torokgyík

1903-ban öt gyermekének állított síremléket (bal oldalon a táblán) L. H. Larsen és felesége, Emilie - a testvérek egy héten belül követték egymást, meghaltak torokgyíkban. A világunk a diftéria elleni védőoltást megelőző időkben...

A cikk Dr. Hőss Károly, egészségügyi szakértő által jóváhagyva.

Régi filmekben és történetekben gyakran említik a torokgyíkot, pl. a Kincskereső Kisködmön című Móra Ferenc könyvben, de a valóságban is nagyon sok áldozatot szedett a múltban rettegett gyermekbetegség.

A megbetegedés jellemző tünete – az először a felső légutakban megjelenő – kékes-fehéres hártya, melyet láz, levertség követ. A fertőzés közvetlen érintkezéssel vagy cseppfertőzéssel terjed. A betegség lefolyásában a szívizomgyulladás, a különböző idegek gyulladása, a vesegyulladás, a tüdőgyulladás jelenti a beteg számára a veszélyt, sőt – különösen az utóbbi – a halálos veszélyt. - ÁNTSZ

A fojtogató halál  

Emberről-emberre fertőz, legfőbb jellemzője az álhártyaképződés, amely a halálozások egy részéért volt felelős.

Bőrszerű hártyát képez a torokban és a felső légutakon (megvastagszik és ráterjed az egész garatra/gégére), innen ered a magyar torokgyík kifejezés. 

diftéria, torokgyík
Kép: Wikipedia

"A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál, a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be." - Napidoktor

Általában kisgyerekeket és 60 feletti felnőtteket sújt, a baktérium olyan méreganyagot bocsájt ki, amely lebontja a szöveteket. A statisztika szerint tíz betegből egy belehal.

Magyarországon 1938-ban 5 000 körüli fertőzést jelentettek és 300-an belehaltak a kórba. Ettől az évtől lett kötelező hazánkban az oltás - minden gyermeket oltanak torokgyík ellen. Jelenleg a csecsemők 3 hónapos korától kezdve több alkalommal ismétlik az oltást. 

A védettség fenntartása kiemelten fontos, hiszen a közelmúltban a környező országokban az oltási fegyelem lazulásával a népesség átoltottsága csökkent, és a betegség helyenként ismét felbukkan. 2015-ben, Spanyolországban 28 év után ismét diftériás esetet találtak, a beteg egy 8 éves, katalóniai fiú volt, akit a szülei nem oltattak be és meghalt. A WHO adatai alapján 2015-ben Oroszország 1 esetet jelentett. 1980 óta az Egyesült Államokban évente ötnél kevesebb eset fordul elő, de a betegséget okozó baktérium még jelen van a világban. Ahol a lakosság átoltottsága csökken, a szörnyű szenvedést és fájdalmat okozó rém felütheti a fejét.

ADALÉK

A vakcinák kockázatai alacsonyak - azt senki nem állítja, hogy nem léteznek, de sok munkával elérik, hogy szinte irodalmi ritkaság egy-egy komolyabb mellékhatás. Magas halálozású betegségben nagyságrenddel jobb a gyermek túlélésére az esély, mint vakcina nélkül - lásd: a fekete himlő oltást már nem kell kapjuk (a szisztematikus oltási programnak és a fegyelmezett szülőknek hála). Amíg egy ragály alattomosan itt ólálkodik valahol a bolygó felszínén, addig védekeznünk kell és érdemes. Az oltásellenesség ezt az időt nyújtja el.

Az oltásellenes mozgalmak nagyon sok kárt okoznak, sokan vannak hirdetői és nagyon hangosak, de reméljük cikkünk is segít, hogy társadalmi támogatottságuk ne legyen jelentős. 

Témába vág: vastüdő - járványos gyermekbénulás