Ceausescu palota - Primaverii

Ceausescu egykori palotája

Miközben Románia éhezett és fázott, a "Kárpátok géniusza" és "Cokettő Jelena" fürödtek a gazdagságban.

Nyugodtan élhettek luxusban, hiszen a hírhedt politikai rendőrség, a Szekuritáté tagjai és lehallgató készülékei mindenütt jelen voltak, kiterjedő besúgó hálózatuk miatt kevesen mertek szembeszegülni, szólni emiatt még szűk körben is veszélyes volt.

Az országban ekkor mélyszegénységben éltek az állampolgárok, egy átlagos 7 tagú család asztalára 5 tojás és 5 dkg vaj került havonta (még a tejtermékeket is szójával helyettesítették), az emberek az alapvető élelmiszereket fejadagra, hosszú sorokat kiállva kaphatták meg.

A bukaresti Primaverii, magyarul Tavasz palota közel negyedszázadon keresztül Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor és családja otthonául szolgált.

15 ezer négyzetméter parkosított telken található a 80 helyiségből álló fellegvár (több száz méteres körzetében nem lehetett anno másik épület), többek között moziteremmel, úszómedencével, télikerttel. A berendezéséhez felhasznált elemeket (pl. mozaikokat, bútorokat, csillárokat) az írni-olvasni alig tudó, négy elemit végzett "vegyészdoktor és nemzetközi hírű tudós" (pontosabban a rendszer propaganda gépezete által avanzsált) diktátor felesége rendezte be, meglehetősen kétes összképpel.

Így jelentek meg a giccses különféle csillárok és mozaikok az "akadémikus" nő ízlésének megfelelően, például az uszodához vezető lépcsősoron: 

Primaverii uszodához vezető lépcsősor
Kép: AFP

A volt cipészinas házi úszómedencéje áramlásgenerátorral működött és a wellnessközpontjuk is tele volt (akkoriban) hipermodern gépekkel a test regenerálására.

A családról rendezett fotókiállítás látható az uszoda medencéjében:

Primaverii-palota
Kép: MTI / EPA / Robert Ghement

Ceausescu dolgozószobájának falait kedvenc témája ékesíti, a román parasztságot ábrázoló képek:

Tavasz palota dolgozószoba
Kép: MTI / EPA / Robert Ghement

A sakktábla gyalogjai is népviseletben lévő földművesekre emlékeztetnek:

Ceausescu sakkasztal
Kép: Coltisor de Románia

Mindhárom gyermeküknek különálló lakosztályuk volt a palotán belül, de Elena is rendelkezett külön hálószobával (is). A fürdőszobák szanitereitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszein keresztül mindent arannyal vontak be (nem színaranyból, "csupán" aranyozottak).

A házaspár közös fürdőszobája (a közös hálószobához tartozott), amely anno körbejárta a világsajtót.

Primaverii-palota
Kép: Mira Kaliani

A diktátor házaspár kivégzéséhez vezető 1989-es forradalom napjaiban fogalmat alkothattak az emberek (a televízió jóvoltából), hogy milyen kétes ízlésű luxusban lakott a kommunista pártvezér és családja.

A közös hálószoba az ágyneművel és pizsamákkal együtt eredeti, Elena a nadrágos verziót szerette a klasszikus hálóing helyett:

Közös hálószoba Primaverii
Kép: Híradó / MTI

A román államfő felesége szinte minden külföldi látogatásáról hozott valami ötletet, így lett a rezidenciában XIV. Lajos korabeli francia szalon vagy a Fidel Castro-tól másolt hatalmas terasz. Ugyanakkor szigorúan ragaszkodtak a hazai üzemekhez és a termékeket Romániában gyártatták le, pl. a velencei kristálycsillárok a medgyesi üveggyárban készültek.

Van magyar termék is a palotában, az ebédlő nagy asztalán a díszes étkészlet herendi porcelán (amit ajándékba kaptak, csak az származik külföldről). Az ebédlő:

Primaverii palota ebédlő
Kép: MTI / EPA / Robert Ghement

2 x 24 dupla ajtós szekrényben fért el a rengeteg ruházatuk, amelyekből néhányat ki is állítanak férfi és női bábun az évszaknak megfelelő öltözékben.

Benézhetünk a gardróbba, ahol minden tetőtől-talpig öltözék eredetiben foglal helyet:

házaspár gardróbszekrénye
Kép: Wikimedia

A szekrények polcain még mindig ott sorakoznak a vadonatúj ingek bontatlan csomagolásban.

diktátor ingek
Kép: click.ro

Több forrás szerint csak egyszer öltötte magára ugyanazt a ruhadarabot, majd kidobta és elégették, míg más források szerint ez nem teljesen igaz, mert voltak kedvencei, amit láthatóan többször is viselt. A gardróbkészlet egyébként csak töredéke a valósnak – a Ceausescu hagyaték nagy részét a kilencvenes évek közepén elárverezték.

A híres privát mozi, amely abban a korban ultramodernnek számított, a sztereó hangot is biztosító Siemens vetítőrendszer szolgálta a tökéletes filmélményt.

Primaverii filmszoba
Kép: Wikimedia

A kárpitozott, kis asztalos privát moziszoba talán ma is megállná a helyét.

Ceausescu moziszoba
Kép: activenews.ro

Az emeleteket lépcsők sokasága választotta el, bár volt ugyan lift, de a kondukádor félt attól, hogy esetleg bennragad.

A Primaverii (Tavasz) palota kertjét körbeölelő folyosó, avagy itt éltek hatalmas pompában:

Primaverii kertfolyosó
Kép: Zambet si Sanatate

A szökőkúttal és szobrokkal felturbózott télikert, tele egzotikus növényekkel: 

Primaverii-palota
Kép: MTI / EPA / Robert Ghement

A ma már korszerűtlen hagyományos TV is megtekinthető a rezidenciában, amely Románia első és sokáig egyetlen színes tévéje volt. 

Az udvaron jelenleg a harmadik generációja él az ajándékba kapott pávapárnak:

pávák Tavaszi palota
Kép: Gardianul.net

Románia nagyvezére sosem volt nagy botanikus, a pitypangot egyszerűen csak malacpukinak hívta. Elena ezt sosem tudta megunni.

Primaverii-palota
Kép: Nicolae Ceausescu / Facebook

A berendezések nagy részét mindmáig korhűen megőrizték, mivel a protokollépületeket kezelő állami hatóság gondozásába került.

A Ceausescu-család rezidenciája, a bukaresti palotája 2016-tól múzeumként látogatható, sőt, aki hajlandó 14 ezer forintnak megfelelő összeget is kifizetni, azt a titkos bunkerbe is beengedik.

Primaverii terasz
Fotó: AFP

A rezidencia csak pár óráig maradt őrizetlenül, amikor a forradalmárok bementek (ekkor készültek felvételek az aranyozott luxusról is), de a katonaság hamar lezárta a palotát. Ami különösen szívszorító, hogy a betóduló embereket a műkincsek és az egyéb felbecsülhetetlen értékek nem érdekelték, csupán a hűtőszekrények tartalma: téliszalámi készletét és a borospincében meglapuló italokat dézsmálták. Miközben a palotában a sokadik luxus elemet építették, az emberek nyomorogtak és éheztek...

A következő kisfilm Ceausescu magánarchívumából származnak:

ADALÉK

1989. decemberében Tőkés László református lelkész kilakoltatása elleni tiltakozás országos felkeléssé növi ki magát. A diktátor – támogatást remélve népétől - december 21.-ére tömeggyűlést szervez a fővárosban, majd az erkélyen a következő szavakat mondja a mikrofonba (fentebb az Aranyajtók rejtekében dokumentumfilmben 0:10-től): "Szeretném köszönetemet kifejezni ennek a bukaresti nagy népi megmozdulásnak, a kezdeményezőinek és szervezőinek, tekintve azt ... hogy ... egy ... " - és itt áll meg a beszédben, ami tüntetésbe torkollik (ekkor már a katonaság is a tömeg mellett van, valószínűleg egy puccs eredményeként).

Ez is érdekelhet: Románia a '80-as években

Felhasznált források: Magyar Nemzet, Palatul Primaverii Facebook, Gondola, OrigoIndex, Hír TV, nyugisutak.blogLife, Kiemelt kép: MTI / EPA / Robert Ghement