Ceausescu látogatása Észak-Koreában

Ceausescu látogatása Észak-Koreában

A videó egyszerre gyönyörű és képmutató, nagyzásban egyedülálló. 1971-ben Románia diktátora Észak-Koreába látogatott.

A cezaromániára hajlamos Nicolae Ceaușescu-nak nagy élmény volt ez az ünneplés, olyannyira, hogy Kim Ir Szen elszigetelt hazájában látta meg az utat és "igazságot". Innentől nem volt önkontroll, már csak a saját feje után ment, önmagát a "Kárpátok Géniuszának" tartotta.


Ahogy teltek a hatalomban töltött évek, iskolázatlansága egyre kevésbé tudta feldolgozni a vezetéssel járó előnyös feltételeket, egyre inkább egy képzelt világot teremtett, ahol nem létezett semmiféle ellentmondás vele szemben. Az Észak-Koreában tapasztalt személyi kultusz lenyűgözte, az államalapító Kim Ir Szen mintájára kezdte el kiépíteni az őt Romániában Istenként feltüntető tekintélyuralmi rendszerét.

ÁLLÍTÓLAG

Állítólag Kim Ir Szen elnök legfontosabb barátja Nicolae Ceauşescu volt (többször is meglátogatta). Az észak-koreai diktátor állítólag megígérte a Kondukátornak, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellátja a Román Népköztársaságot vasérccel, olyan mennyiségben, hogy az legyőzhesse a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat nyersvas- és acéltermelésben. Esetleg a kettőt együtt. Állítólag. Mert Észak-Korea az "állítólag" országa. - a titkot egy magyarul tökéletesen beszélő tolmácsnő árulta el a fővárosba, Phenjanba látogató budapesti társadalomtörténész és szociológusnak. - Állítólag.


Ami bizonyos, hogy Észak-Korea jócskán profitált a barátság jegyében, Románia nagy tételekben adományozott gépeket, építőanyagot és élelmiszert: az iparosítás jegyében több gyárat, kórházat ingyen és bérmentve építettek Kim Ir Szen népének, valamint két cementgyár, egy téglagyár, egy C-vitamingyár, de még egy bútorgyár is elkészült. - Székelyhon

Az észak-koreai gigantikus parádék világszerte híres/hírhedt, a megalomániás felvonulások mind a Kim-dinasztia épp hatalmon lévő tagjának dicsőítését szolgálják. A rezsim elnyomó jellegének ez a látványos oldala. A kevésbé látványos oldalon pedig nincsenek emberi jogok, ez a hatalom az ott élő emberek munkájára és szenvedésére épül. Elzárt és különös világ, ahol 15 millió embernek szigorú szabályok szerint kell élniük, melyhez a diktatúrában hozzátartoznak a tilalmak: Észak-Korea elképesztő korlátozásai


Kérjük, a kommentpályán uralkodj magadon! A személyeskedés és a véleményed se érv, ez is a történelem része!

Ez is érdekelhet: Ceausescu palota - Primaverii

Megosztás