A brit királyi testőrség

A brit királyi testőrség

A vörös zubbony fölött trónoló fekete medvebőr kucsma beazonosításával mindenki megbirkózik, aki az Abbey Road zebráján kívül legalább egy fotót látott már Londonról.


Tudtad, hogy az angol királyi testőrség nemcsak menetel? Ha a bódé előtt álló turistalátványosságnak számító mozdulatlan és néma katonát nézed, talán eszedbe sem jut, hogy holnap esetleg már egy lövészárokban bujkál. Az a rezzenéstelen őrszem a Buckingham-palota előtt pár hét múlva már könnyen lehet, hogy az afgán hegyekben bújócskázik a tálibokkal.

Ha megemlítjük Londont, sokaknak az emeletes buszok, a piros telefonfülkék, az ötórai teázás, nem utolsósorban a királyi testőrség ugrik be. A ceremóniák díszkíséretét és bizonyos épületek őrzését a brit hadsereg látja el, amelynek hosszú múltra tekint vissza története. 

Az Egyesült Királyság hadereje (angolul British Armed Forces, azaz "Brit Fegyveres Erők") a szárazföldi haderőkből, a légierőből, a haditengerészetből és a tengerészgyalogságból áll.

Aktív állománya 240 200 fő, tartalékos állománya 195 300 fő, de szükség esetén további 12 046 268 főnyi lakosság mozgósítható. A brit hadsereg világszerte legjobban ismert egységei ("kirakati arcok") a királynő ún. házi hadosztályát, a Household Divisiont alkotó lovas- és gyalogosezredek. Bár ezeket az alakulatokat kifejezetten az uralkodó védelmére hozták létre, a ceremoniális kötelezettségeken kívül szabályos katonai funkciókat is ellátnak. (A díszgárda katonái helytálltak az öbölháborúkban, Boszniában, Koszovóban vagy Észak-Írországban.)


A londoni királyi testőrség tagjai híresek fegyelmükről és önuralmukról, amit számtalan turista tesz próbára azzal, hogy bármiféle reakciót igyekeznek tőlük kicsalni. Általában két órát töltenek szolgálatban, négy órát pihennek és legfeljebb tíz percet kell mozdulatlanul vigyázzban állniuk, majd fel és le masírozhatnak az őrbódé előtt. A gárdistáknak csak nappal, őrködés közben kell viselni a díszegyenruhát - éjszaka, amikor szolgálatuk biztonsági jellegű, harci uniformisban járják körbe a területet, betolakodók után kutatva. 

A testőrség gyalogosegységei a waterlooi csata óta (1815), a francia császári gárda legyőzése tiszteletére és emlékére viselnek medvebőr kucsmát. 

A hét alakulatból kettő lovassági, a többi öt gyalogos 

Lovastestőrség:

Life Guards
Blues & Royals

Gyalogos:

Grenadier Guards
Coldstream Guards
Scots Guards
Irish Guards
Welsh Guards


Az egyes alakulatokat ruházatukról lehet megkülönböztetni. A lovasság két stílusában markáns a különbség (ruhájának színe), de a gyalogság egyenruhája a felületes szemlélő számára egyforma (tolldísz, zubbony, fejfedő, gombok).

Brit haderő egyenruha

Az alakulatok egymást váltó rendszerben nemcsak Londonban, de több királyi rezidencia őrzését is ellátják.

"A Household Division nagy napja minden évben az uralkodó hivatalos születésnapja. A racionális britek úgy döntöttek, hogy kínos lenne pusztán egy uralkodóváltás miatt megszüntetni egy addig ünnepként nyilvántartott eseményt, azt viszont nem lehet elvárni, hogy minden trónörökös azonos napon szülessen, tehát inkább kreáltak egy fix dátumot és innen kezdve ez a hivatalos születésnap." - lemil.blog


A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta – regnáló uralkodója II. Erzsébet királynő (szül: 1926. április 21). 1748-tól évente a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepségét június második szombatján rendezik meg, ceremóniája a színpompás Trooping the Colour; ez a tisztelgő katonai parádé a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak.

Egy kis összefoglaló videó az eseményről 360 fokos technológiával, a bal felső sarokban található navigációs gombbal tudtok körbe fordulni megtekintése közben:

A brit hadsereg Order of Precedence-ében a lovastestőrség ezredei, a Life Guards (piros kabát) és a Blues and Royals (sötétkék kabát) állnak az első két helyen. 


"Aki volt katona, az tudja, hogy a hadseregben a legnagyvonalúbb pazarlás párosul a legaprólékosabb leltári fegyelemmel, így természetesen a lovak is szigorúan leltárban lévő hadieszközök. Három patájukba a regisztrációs számot, a század számát és az ezred kezdőbetűit vésik. A díszszemléken a hátsó sorban mindig lovagol két gárdista, akik a többiektől eltérően fekete lószőr forgót és kard helyett rövid nyelű alabárdot viselnek. Ők a patkolókovácsok, akik felelnek azért, hogy a lovak mindig kifogástalan állapotban legyenek. Szó szerint külön műsorszám a lovastestőrség zenekara, hiszen itt a nem túl kényelmes egyenruhát még a mozgó lovon való zenéléssel is megspékelik." - lemil.blog 

A brit Királyi Légierő (RAF - Royal Air Force) feladata az Egyesült Királyság légi védelme és nemzetközi védelmi kötelezettségeinek teljesítése. A második világháború alatt a történelem legnagyobb légi háborújában, az angliai csatában pilótái akadályozták meg a német inváziót.

A királyi család a Buckingham-palota erkélyén tekinti meg az épület fölött elrepülő királyi légierő parádéját.

Szigetországként Nagy-Britannia eseménydús és dicső haditengerészeti múltra tekinthet vissza, a Brit Királyi Haditengerészet (angolul Royal Navy) a 16. században hozták létre. A 17. század végétől a 20. század elejéig képviselte a legnagyobb tengeri haderőt a világon. A flotta meghatározó szerepet játszott abban, hogy a Brit Birodalom meghódíthatta a fél világot.

Az Egyesült Királyság katonai költségvetése: 48,3 milliárd amerikai dollár, így a világ hetedik legnagyobb katonai költségvetésével rendelkező ország.


Érdekesség

A 4 éves kiskölyök születésnapjára a brit királyi testőrség kicsinyített uniformisát kapta, szülei pedig elvitték őt a windsori kastélyhoz. Ám az igazi meglepetés az volt, amikor a híresen pókerarcú őrök egyike beállt pózolni a kisfiú mellé egy fotó erejéig. A lurkó tisztelgett a Coldstream Guards nevű alakulat masírozó őreinek, és örömére az őrvezető visszamenetelt a kisfiúhoz. 

Marshall Scott, alkalomhoz illően öltözött fel, hogy megnézhesse az őrségváltást (Changing of the Guard): 

Paul Edden, őrvezető szavaival: Ez nem egy gyakori dolog, pláne nem amikor a testőrök őrjáraton vannak. Normális esetben csak simán bementünk volna a többiekkel az épületbe, de az igazság az, hogy a feleségemmel kisbabát várunk, és az is eszembe jutott, amikor kicsi voltam, és az Edinburgh Kastélynál ácsorogtam, abban reménykedve, hogy sikerül egy közös fotót csinálni az egyik katonával. "Észrevettem, hogy a kisfiú ott ácsorog hibátlan Coldstream-es testőr jelmezben, és ahogy ott nekünk tisztelgett, rettenetesen büszkének éreztem magam a munkámra." – nyilatkozta a testőr egy brit regionális lapnak, még 2017-ben. 

Ez is érdekelhet: Buckingham-palota belülről


Felhasznált források: ujszo.comnol.huvg.hu, idegenvezetes-london, Wikipédia,