Beethoven portrélabirintus egy napraforgómezőn

Beethoven portrélabirintus egy napraforgómezőn

Idén ünnepli a zenei világ Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját (pontos dátuma nem ismert, polgári anyakönyvek ekkor még nem készültek, ezért csak a kereszteléséről maradt fenn hivatalos adat), így 2020 jubileumi év lett. 


Nagyon sok rendezvény igyekszik megemlékezni a jeles évfordulóról, melynek talán legkülönlegesebb megnyilvánulása Münchentől nem messze, Utting am Ammersee közelében látható. A kerek évfordulójára a mezőn a művész hatalmas portréját alkották meg – napraforgómezőn. Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának.

A páratlan látványosság a sövénylabirintusok bajorországi mestereinek érdeme, Corinne és Uli Ernst. Az alkotók 21 esztendeje minden évben gazdagítják a tájat.


A Beethoven-portrén februárban kezdtek dolgozni, a föld előkészítése után több növényből álló keveréket vetettek el, zömmel napraforgót, de kukorica-, kender- és vadmályva magokat is. Később a motívumot diákok és GPS technika segítségével ügyeskedték a zöld táblába. Nyárra lett tökéletes.

Az alakzat nagysága miatt madártávlatból látható megfelelően, de a rajzolat labirintusként is működik. Itt nem csak eltévedni, de elmélyedni is lehet a géniusz életében és művészetében, tájékoztató jelzések segítségével. Sőt, kaland is vár a látogatókra, a labirintusba érkezők megismerhetik a zeneszerzőt, miközben egy keresőjátékban vesznek részt.


Az 1,7 hektáron elhelyezkedő egyedi portrélabirintus 

Ez is érdekelhet: szellemi játék


Felhasznált források: ARTium, Papageno, Senior