Back to Black

legendás 27-esek klubja

Amy Winehouse halálával gyarapodott a legendás "27-esek" klubja - olyan, tragikus körülmények között eltávozott zenészek mellett kapott helyet, mint Janis Joplin, Jim Morrison vagy Kurt Cobain.

Létezik egy különleges csoport a zene történetében, melynek tagjait az köti össze, hogy hasonló utat jártak be, mindannyian 27 éves korukban - gyakran rejtélyes körülmények között - hunytak el. Igazi legendák ők, akik generációkat megszólító zenéjüknek és személyiségüknek köszönhetően örökre részei lesznek a kultúrának. 

Amy Winehouse Rehab című dalának refrénjében az angol soul és rhythm and blues énekesnő nemet mond arra, hogy elvonókúrára küldjék. Az élet kegyetlen játéka, hogy a dal megjelenése után öt évvel már halott volt - mert nem tudott nemet mondani a tudatmódosító szerekre... Nagyban játszott, s míg mi folyton csak nyertünk vele, ő veszített. Nagy kár érte.

Húszévesen jelent meg debütáló albuma, a Frank, majd három évvel később a "Back To Black", amely világsztárrá tette. Ő volt 45. zenész, aki "belépett" a 27-esek klubjába...

Ügyes szójáték a keserű valóságra – talán ez jellemzi a leginkább második, egyben utolsó stúdiólemezének címadó dalát, a Marc Ronsonnal közösen írt, 2006-os Back To Blacket, amelyben, ahogy több másik szerzeményében is, szerelmi háborúkról, konkrétan egy szakításról vall a fiatalon elhunyt énekesnő.

Ha lezártok egy kapcsolatot, mindenki abba tér vissza, ami kényelmes neki: az exem barátnőjéhez, én pedig az iváshoz és az őrületbe - így vallott korábbi társával, későbbi férjével, a balhés Blake Fielder-Civillel való szakításáról a Sun bulvárlapnak a brit énekesnő. Rettenetesnek és egyben katartikusnak írta le az együtt töltött időszakot, és bár sokak szerint kettejükben csak a drog szeretete lehetett a közös, a nagyobbrészt a férfiról szóló Back To Black album dalainak érzelmi gazdagsága, keserédes őszintesége másról árulkodik.

Maga a cím az elsötétülésre és az elborult elmére utal, de belehallhatjuk azt is, amikor valaki a feketére tesz, és mindez pontosan illeszkedik ahhoz a retró, soulos, fekete hangzáshoz, amely az egész lemezt jellemzi.

Babiczky Tibor fordításában olvashatunk ebből a dalból magyarul: kulturfitnesz

A rock and roll nagy ikonjaink egy szűkebb köre némi képzavarral a halhatatlanok Olümposzát jelképezi. A rock and roll, mint létforma, épp az életet keresi, az örömet - amire aztán rátalál, az gyakran a halál. Mondjuk éppen 27 éves korban... Hogy a 27-esek klubjának misztifikálása egyfajta marketingfogásnak indult-e a zeneipar részéről, már mindegy. Amy Winehouse hónapokkal a halála előtt arról nyilatkozott, hogy ebbe a klubba akar tartozni. És így lett...

Ez is érdekelhet: George Michael