Az inteligens ember ismertetőjele

Albert Einstein

Az a fránya Élet Iskolája, ahol Isten a tanár...

Igen, vágjuk, hogy az intelligens szót 2 db "L" betűvel kell írni, nem pedig úgy, ahogy a címben megerőszakoltuk a magyar nyelvet. Csak ez itt most egy tesztcikk, mert döbbenettel szemléljük a történést, hogy vannak, akik olvasás helyett annak vélt tartalmára reagálnak - de villámgyorsan.

Igen, arra vagyunk kíváncsiak, hogy hányan kattintanak, illetve hány netes analfabétán Facebookos kommentelőn röhöghetünk. 


A nagy olvasási kihívás

Nagyon sokan hiszik magukról egy cím alapján, hogy a világ összes tudása bennük rejlik, majd határozott véleményt formálnak a kommentszekcióban úgy, hogy annak tartalmába bele sem lapoztak.

Olvasás helyett csak kommentelünk? De miért?

Ráadásul komment kommentet eredményez, hiszen ha a közösségi térben XY véleményét fejezi ki az adott oldalon/csoportban, akkor MZX látja, így másokat is erre biztathat (akarva-akaratlanul). A mások szintén úgy kapcsolódhatnak be (tartalom ismerete nélkül), hogy az ismerős / véleményvezér válaszán felbuzdulva reagálnak, mivel úgy vélhetik, hogy ők már tájékozódás után adtak hangot mondanivalójuknak.


Figyelem semmi, hozzászólás sok

A digitális rácsavarodást a Kamu Művek Kft. tudatosan és mesterien alkalmazza, pszichológiai gyengeségeinket kihasználva - lásd pl. egyik bevezetőjük: "Nem kérek mást, csak olvassátok el utolsó szavait és néhány bátorító szóval adjatok erőt a folytatáshoz!" (És azokat a főcímeket sem szabad kontroll nélkül elhinni, amelyek illenek a világképünkbe.) A szellemi neutroncsillagok kételkedés nélkül akasztott gégével benyelik, megcsúfolva ezzel a XXI. századi demokráciát minden alkalommal, amikor szavazójogot kapnak.

A mentőket se szeretnénk, ha olyan hülyék lennének, hogy rögtön a temetőbe vinnének kórház helyett.


A Cukkerstein-galaxis hírfolyamán gyakran találkozunk idegesítő dolgokkal, pontosabban; idegesítő emberek idegesítő dolgaival - képtelenek a júzerek híreket fogyasztani. Ha hagyjuk, hogy ez a "színvonal" legyen a nívó, ha hagyjuk, hogy kedvükre okádhassák a kanális szennyét, akkor ezek foglalják el az értelmes diskurzusok helyét. Az olvasás nélkül kommentelők számtalan magatartásformát felvehetnek: beszólogatók, bólogatók, gyalázkodók, önfényezők, fröcsögők, anyázók - és egy érzelmileg megnyilvánuló hozzászóló csak még több érzelmi nyomógombost hoz magával. SENKI, se kamuhírek, se eltérő nézetek NE tudják hergelni a társadalmat!

Akik csak az előnézetét olvassák el, túlbecsülik a saját tudásukat. A hamis önbizalom komoly következményekkel jár, a részinformációkkal tájékozatlanok, az álhírekre fogékonyak.

Az intelligens ember egyik ismertetőjele az, hogy előbb tájékozódik, csak aztán formál véleményt. KATTINT, OLVAS, KOMMENTEL. Pont ezért megérdemled, hogy megosztva a cikket teszteld ismerőseidet. 


A nem olvasók / kommentelők ekézésének ötlete egyébként nem saját, az NPR, az amerikai közrádió weboldala játszotta el 2014. április elsején, majd az Index is mókázott vele 2015. bolondok napján, és nekünk is nagyon megtetszett.