Az ember(ek) a mém mögött

Az ember(ek) a mém mögött

A közösségi oldalaknak köszönhetően, ha nem vagyunk elég óvatosak, pillanatok alatt ott találhatjuk magunkat valamelyik karakter személyében.

Olyan korban élünk, amelyben nem kell túl sok ahhoz, hogy ismertek vagy híresek legyünk. Minden mémesíthető, a mém pedig mélyre hat, beég, elraktározódik a tudattalanban, majd ott csendben munkál. Olyan közlési forma, mely okosan használva támogatókat szerez, de a lehetőségben kínos rész is szerepel. 

Külön érdekesség, hogy a meme szót az a Richard Dawkins alkotta meg (The selfish gene - Az önző gén c. nagy sikerű könyvében) a miméma, utánzás szóból.

A legtöbb mém már jó pár éve kering az információs sztrádán, nap mint nap látjuk a következő arcokat az interneten, ám nem is gondolnák, hogy mi az ő történetük, mennyi idő eltelt már azóta, vagy hogyan néznek ki a való életben.

A "pislogó fickó" kiléte sokáig rejtve maradt a nagyközönség előtt. Drew Scanlon, a Sky Newson beszélt arról, hogy az egész dolog szórakozásnak indult, merthogy a munkahelyén rendszeresen készítettek hasonló vicces GIF-eket, de ez volt az első, ami ki is került a netre. Mindössze annyi látszik rajta, hogy egy férfi zavartan hunyorít, és teljesen bolondnak nézi a kérdezőt, kábé: "Te meg miről beszélsz?"

pislogó mém

És hogy hogy fest a férfi a valóságban? Hát így:

A következő kép egy videóból keletkezett, amit édesanyja rögzített és töltött fel 2013-ban, amely az egész család életét fenekestül felforgatta. Akkor készült, mikor elárulta, hogy Disneylandbe mennek. Amikor Lily, a nagyobbik lány megtudta, hogy mi az úticél, elkezdett sírni örömében, míg Chloéból nem váltott ki ilyen reakciót, sőt, inkább fura tekintettel nézett testvérére. Arckifejezéséből nagyjából ez olvasható le: "Hát ennek meg mi baja?"

Chloé meme

Ha szeretnél több képet látni róla és a családról, akkor látogass el az lilyandchloeofficial nevű Istagram oldalra, ahol nyomon követheted fejlődését.

Renata Sorrah színésznőnek, a "saját végzete" sorozatban van egy olyan jelenete, ahol erősen spekulál, amelyhez elég volt néhány matekos overlay, hogy egyenleteket és ábrákat helyezzen el a kivágott képkockákra. A mélyen elgondolkodó arc az esélytelen töprengés szimbóluma, de ha nagyon nehéz helyzettel szembesülünk, akkor is könnyen azonosulhatunk vele.

matek mém

Kayode Ewumi színész fotója egy tévéműsorban készült, amely jóval később vált híressé. Leginkább a vitatható okosságok illusztrálására használják.

Gondolkodj mém

A "Sok sikert, Charlie!" egy 2010-ben készült amerikai filmsorozat, ami egy átlagos amerikai családról szól és a család nem átlagos kalandjait mutatja be. A jelenet a Disney Channel azonos című show-jából való, a kislány pont olyan fejet vág, valamint úgy tárja szét a kezecskéit, mintha nagyon nem értené a helyzetet. Gyakran használják a "Mi a fene?" megfelelőjeként.

Mi a fene mém

Mia Talerico is rendelkezik Instagram oldallal, ide kattintva csodálkozhatsz, hogy múlik az idő.

Picard kapitányt kötelező mindenkinek ismerni, Patrick Stewart legendás színész, a mém pedig a Star Trek-ből kelt külön életre. Gyakran használják a sorozatból azt a képét is, amikor a kezeibe temeti arcát, abból lett a Facepalm, majd Fakepalm, most pedig Fakeblock.

Star Trek meme Facepalm Fakepalm

Kiemelt kép: Hide The Pain Harold

Arató András mérnökember magyar büszkeségünk. Mosolya olyasmit sugall, hogy "Bár mosolygok, de belül épp zokogok."

A 24.hu írja, hogy a nyugdíjba vonulása utáni nyaraláson készült fotókat töltötte fel anno az IWIW-re, amit egy fotós kiszúrt és megkereste, mert hasonló karakterű modellt keresett illusztrációként weblapokhoz, sajtótermékekhez, hirdetésekhez. Majd néhány hónap múlva felfedezte, hogy egy amerikai kórház honlapján ő feszít orvosként. Aztán kis idő múlva egy újabb keresésnél megdöbbenten szembesült azzal, hogy tömegek használják humorforrásként. A többi pedig már történelem.

További felhasznált források: FeminaPCWorld, PetőfiLiveÉrdekesCikkek