Az élet mindig drága!

Az élet mindig drága!

"Szédült Simon mondta a cukrásznak a vásáron: Ide a sütikkel, vagy átkú*om a fejed a palánkon."

John McClane kegyetlenül másnapos, a rendőrségtől felfüggesztették és feleségével is különváltak - azonban egy bombákat robbantgató őrült, Simonként bejelentkezve különböző logikai feladványokkal zsarolja. A tét óriási, az emberi életek megóvása mellett a Nemzeti Bank aranykészletének biztonsága. A halálos játékban társa is akad, egy nagypofájú harlemi boltos, Zeusz személyében.

Te meg ez a Simon elb*sszátok még a másnaposságomat is! (McClane)

A Die Hard 3. színvonalát nemcsak Bruce Willis, hanem Samual L. Jackson és Jeremy Irons briliáns alakítása is növeli. 

Nem raboljuk tovább az idejét, inkább csak a bankját. (Simon)

A forgatókönyv viszont okozott bonyodalmakat, mert a Szövetségi Bank kirablása a film forgatókönyvíróját, Jonathan Hensleigh-t bajba keverte. Nem sokkal a premiert követően a szövetségi nyomozóiroda munkatársai felkeresték, akiknek magyarázatot kellett adnia arról, hogy honnan vannak ilyen pontos információi a Nemzeti Bank aranytartalékának raktározásáról, illetve honnan tud ennyit a bank és széf működéséről.

Tegnap még… tegnap még csak egy hadsereg voltunk ország nélkül. De holnap azt kell eldöntenünk… melyik országot akarjuk megvenni!

Az Uproxx oldalon olvashatjuk Jonathan Hensleigh szavait, amelyből kiderül, hogy vérprofi munkát végzett: "A forgatókönyvet érthető okokból az összes New York-i hatóság átnézte, beleértve a rendőrséget is. Egy nap azonban telefonon felhívott az FBI, mert aggódtak, honnan tudhatok ennyit, beleértve azt, hogyan közelíthető meg a széf a metróból és úgy általában az egész logisztikájáról."

Azt válaszoltam nekik: "Onnan tudom, hogy néz ki a széf, mert a bank munkatársai mutatták meg és megengedték, hogy lemenjünk oda. A terveket is rendelkezésünkre bocsátották, így tudtam behatárolni, milyen közel van a metróhoz. Ami pedig a vízvezeték alagutakat illeti, amelyek Manhattan alatt vezetnek és azon keresztül be lehet jutni, erről a New York Times-ban olvastam. Szóval tényleg nem vagyok afgán terrorista. Semmi titkos információt nem tudok, amit ne lett volna lehetőségem magamtól is megtudni." - és hozzátette, hogy a kihallgatás elején nagyon megijedt, mivel azt hitte, hogy le fogják tartóztatni. Ugyanakkor a pánik után már önbizalom töltötte el, mert ezek szerint jó munkát végzett.  

Végezetül az egyik FBI-os nyomozó így búcsúzott: "Talán őrülten hangzik, de ezt a tervet végre lehet hajtani. Le kell ülnünk és átbeszélnünk a biztonsági fejlesztést, hogy ez soha ne fordulhasson elő". - hogy min változtattak, azt sosem fogjuk megtudni. 

A filmhez egy alternatív befejezés is készült, ami megtalálható a DVD különleges kiadásában. Ebben a változatban a rablás sikerrel jár, az arany Új-Skóciába kerül, ahol az Empire State Buildinget formázó szobrocskákká alakítják a rudakat, hogy kicsempészhessék az országból. Odáig stimmel, hogy szintén gyógyszeres tégely árulkodott volna, csak itt "McClane mondja" játékra invitálja, amelynek lényege az orosz rulett egy változata, a rakétavetőnek ugyanis nincs célzókeresztje, így nem lehet megkülönböztetni a végeit. A záró jelenet helyszíne feltehetőleg Magyarország, mivel Simon a lakossághoz magyarul beszél, a Nagyon kedves, köszönöm és a Rögtön szavai tisztán érthetőek.

A rakéta átmegy Simonon és megöli őt, de a jelenet legvégén kiderül, hogy McClane golyóálló mellényt viselt, így nem végzett volna vele a rakétavető. A DVD audiokommentárjában Jonathan Hensleigh hozzáfűzte, hogy ezt a verziót azért vetették el, mert a stúdió szerint sérült volna a pozitív hős imidzse azzal, hogy nem önvédelemből cselekszik, hanem brutális sakkjátszmára kényszeríti ellenfelét.

Add át üdvözletem az öcsédnek!

Ez is érdekelhet: Drágán add az életed!