Az aszketikus zseni

Az aszketikus zseni

Egy visszahúzódó zseni, aki legalább annyira ismert a díjak elutasítása, mint azok elnyerése miatt.

A következő sorokat a Képek a Múltból-szabadon csoportban osztották meg:

"Rendkívül szegényes körülmények között él a világ egyik legnagyobb élő matematikusa...

Ő Grigorij Jakovlevics Perelman orosz matematikus, aki 2006-ban, majd 2010-ben visszautasította az egymillió dolláros díjat, pedig megoldotta a matematika egyik legfontosabb és legnehezebb problémáját, a Poincaré-sejtést...

- Grigorij anyjával egy kis szegényesen bútorozott szentpétervári lakásban él.

- Külön érdekesség: Grigorij 1982-ben a budapesti Nemzetközi Matematikai Diákolimpián minden feladatot tökéletesen megoldva aranyérmet nyert.

A fotón Grigorij - a bevásárlást követően - szentpétervári otthonába tart."

A Poincaré-sejtés egy híres matematikai probléma, amely sokáig igazolatlanul maradt és egyike volt a megoldó számára magas pénzjutalommal kecsegtető millenniumi problémáknak. Érthető megfogalmazásban azt jelenti, hogy bizonyos egyenletek a kétdimenziós térre vonatkozóan is átalakíthatók úgy, hogy érvényesek legyenek a háromdimenziós térre is.

Grigorij Jakovlevics Perelman nem szívesen áll az érdeklődés középpontjában: "Nem hiszem, hogy bármit tudnék mondani, ami a nagyközönséget a legkisebb mértékben érdekelné. Nem arról van szó, hogy féltem a privát életemet, vagy hogy titkaim vannak. Nincsenek. Egyszerűen nem hiszem, hogy érdekelném a közönséget."

Először akkor került a tudós társadalom középpontjába, amikor 1982-ben hazánk fővárosában megrendezett Nemzetközi Matematikai Diákolimpián maximális pontszámmal aranyérmes lett. A szélesebb közönség figyelmébe a bostoni Clay Intézet alapította Millennium-díj, illetve az azzal járó egymillió dollár visszautasításakor került.

Bár nem szokása interjút adni, de a világ három vezető (orosz, kínai, amerikai) matematikai iskolájáról dokumentumfilmet forgató orosz Alekszandr Zabrovszkijnek igent mondott. Ott nyilatkozta, hogy az újságírók rossz modora miatt kerüli a nyilvánosságot, ráadásul kutatásai helyett inkább személyes dolgai iránt érdeklődnek. Majd felidézte azt is, amikor Budapesten részt vett a versenyen: "Megpróbáltuk megoldani a feladatokat, amihez absztrakt gondolkodása volt szükség. A matematikai gondolkodástól való elvonatkoztatás a mindennapi gyakorlás célja volt. El kellett képzelni a világ egy darabját, hogy megoldjuk a problémát. Emlékszik Jézus vízen járásának bibliai történetére? KI kellett számolnom, milyen sebességgel kell ahhoz haladni,a hogy ne essen bele a vízbe".

"A Poincaré-sejtés mind a matematikában, mind a fizikában központi probléma, hiszen a célja, hogy megérthessük, milyen lehet az univerzum alakja" - Marcus Du Sautoy, az Oxfordi Egyeteme előadója.

Tudománypláza: A probléma bekerült a Millenniumi problémák, azaz a matematika hét legnehezebb tétele közé, amik megoldására az amerikai Clay Matematikai Intézet 2000-ben magas pénzösszeggel járó díjat alapított. 2002-ban Grigorij Perelman a megoldását nem tudományos szaklapban publikálta, hanem egyszerűen feltöltötte az internetre. Levezetését a matematikus közösség 2 évig vizsgálta, végül két egymástól független intézmény is megállapította, hogy az orosz tudós elmélete helyes. Két évvel később, 2006-ban a Nemzetközi Matematikus Szövetség neki ítélte a Fields-érmet, a Poincaré-sejtés igazolását pedig az év tudományos eredményének minősítették.

Az orosz tudós elutasította a "matematikai-Nobelt": Ha a bizonyítás jó, nincs szükség külön elismerésre. Zsenialitását mutatja, hogy a többi hat tételt még nem sikerült megoldani senkinek.

A Millennium-díjat 2010-ben hivatalosan felajánlották, de Grigorij Perelman a vele járó egymillió dollárral elutasította. Mindezt annak ellenére, hogy anyjával egy szegényesen bútorozott szentpétervári kis lakásban él.

Egy kommentelő írja, hogy: "Pár éve olvastam vele egy interjút. Azért nem vette fel a pénzt, mert mindennél jobban szereti a matematikát és félt, hogy a pénz eltereli róla a figyelmét, vagyis többé nem lesz képes matematikai problémákon dolgozni. Már egy ideje a zéta-függvény zérushelyeinek eloszlásával foglalkozik. Meg akarja oldani a Riemann-sejtést."

Bozontos haj, szakáll, nem akar menő autót vagy álomszép házat, se címlapfotót.

Grigorij Jakovlevics Perelman
Kép: Wikipédia

Híres mondata: "Hogy ha az ember edzi a karjait, vagy a lábait, miért kerüli az agy edzését?…"

Egy tekintélyes amerikai intézet a világ legzseniálisabb tudósai között a 9. helyre sorolta. Édesanyja szerint, "Grisa szereti a zenét, a kását meg a rántottát, de nem szívesen érintkezik emberekkel". 

Egy korszakos zseni, szinte üldözik a díjakkal és pénzekkel, de pontosan úgy viselkedik, ahogy a géniuszokat elképzeljük. A celebeknek is tarthatna átnevelő tábort...

Emlékeztet Forrest Gumpra, neki a mama azt mondta, hogy pénzből csak annyi kell, hogy az ember becsületesen meg tudjon élni. A többi csak flanc. 

Ez is érdekelhet: Hírességek rigolyái