Ahol a férfiaknak a szépségükkel kell hódítani

Ahol a férfiaknak a szépségükkel kell hódítani

A bororo törzs, ahol a férfiak órákon át készítik a hajukat és sminkjüket, hogy lenyűgözzék a nőket. Tagjait már gyerekkorukban arra nevelik, hogy legyenek mindig dekoratívak, őrizzék meg szépségüket. 


A bororo törzs a Fulbék népcsoport egyik alcsoportja (fulbe nyelven: wodaabe), életmódjuk az állattenyésztés. Nomád pásztorok és kereskedők Száhel-szaharai térségében, de a Száhel-övezet elsivatagosodása egyre délebbre kényszeríti őket a legelő jószágokkal (vándorlási útvonalaik Nigert, Kamerunt, Nigéria északi részét és Csádot hálózzák be). Létszámukat száz- és kétszázezer közé teszik, azonban népességük növekedésével egyre több korábbi legelőterületet alakítanak át mezőgazdasági területté.

Az ideális woodabe férfi magas, vékony, arcszimmetriája szinte tökéletes, vakítóan fehér és szabályos fogsora van, kerek szemű (erre durván rá is játszanak), remekül táncol, valamint festi magát. Kiegészítőként deréknál megkötött leplet, színes gyöngyöket, hímzett öveket és tollakat is viselnek.


A nők homlokát, száját, állát pontszerű tetoválások, kezeiket pedig geometrikus formák díszítik - hiedelmük szerint ezekkel távol tartják a rossz szellemeket.

Bororo törzs nő

Bár az iszlám vallást követik, egyszerre szabadosak és követnek bigott szabályokat a párkapcsolatban. A nők sorsa hamar eldől, akár már hétéves korukban kijelölhetik a férjüket, de házasság előtt bármikor létesíthetnek nemi kapcsolatot, ha mindkét fél független. 

A legfontosabb dátum a törzs naptárban az esős évszak végét jelző szeptemberi ünnep: az ún Gerewol fesztivál, amelynek legfőbb attrakciója, amikor a házasulandó kicsinosított férfiak versengenek, hogy megnyerjék maguknak a hajadonokat. A virtuskodás részeként a szent állatként tisztelt pásztorgém mozgását imitáló táncot, a Yaaket, órákig képes járni. A kitartás és a szépség jutalma később akár egy egész életre, vagy egy éjszakára szóló szerelem lehet.


A megmérettetést hosszú előkészülettel jár, hogy magukra vonják a figyelmet, és élénkítő hatású, hallucinogén teát isznak, így órákig tudják ropni a hőségben. 

Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs


Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs


Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs tea


Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs

Bororo törzs

Ez is érdekelhet! Fogalmuk sincs, hogy mi az az internet, a pénz, az okostelefon. Következetesen elzárkóznak, bárkit, aki megközelíti ókori világukat, nyílzápor fogad: Szentinelézek


Felhasznált források: 4444k.blogIndex, Wikipédia, Mail Online, Adventure