7 érdekesség a Beatles Abbey Road lemezborítójáról

Abbey Road Beatles

Valószínűleg a zenekar sem sejtette, hogy ennyire kitörölhetetlen nyomot hagy az emberiségben. 

Annyira elhíresült kép, hogy bár minden eleme spontán született meg, mégis sikerült kielemezni minden apró részletét.

7 érdekesség a Beatles Abbey Road lemezborítójáról

1. A lemez eredeti címe "Everest" lett volna (ezt a Geoff Emerick hangmérnök által szívott cigarettáról nevezték volna el). A cigis dobozon a Himalája hegység Mount Everest csúcsának sziluettje volt látható és a Beatles tagjainak tetszett ez a képi elem. Az ötletet azonban hamar elvetették, mert egyikük sem akart Nepálba utazni, hogy ott készítsék a lemezborító fotóját.

2. A kezdetekben a zenekar egy magánrepülőgéppel akart a Mount Everest előhegyeihez repülni, hogy a borítót elkészítsék. Azonban az album hangfelvételeinek befejezését feszültség és türelmetlenség övezte, így Paul McCartney javaslatára kimentek az utcára fotót készíteni és az albumot az utcáról (a londoni Abbey Road-ról) nevezték el.

3. A fotót 1969. augusztus 8-án készítették az EMI Abbey Road Studios bejáratánál lévő gyalogátkelőnél. Délelőtt 11:30 körül Iain Macmillan szabadúszó fotográfus - aki John Lennon és Yoko barátja volt - 10 percet kapott, hogy a megfelelő képet elkészítse a Beatlesről. Amíg a fotográfus egy kis létrán állt, háta mögött egy rendőr feltartóztatta a forgalmat. A gombafejűek számos alkalommal sétáltak át a zebrán, amíg Iain Macmillan kattogtatott. A fotózás után nem sokkal Paul MCartney az ötödik képet választotta az Abbey Road lemezborítóhoz - a 6 használható fotóból.

4. Paul McCartney szandált viselt aznap és az első két képen ez meg is lett örökítve, de később ezt levette és mezítláb sétált a zebrán. McCartney azzal magyarázta az egészet, hogy mivel egy forró nap volt aznap, lerúgta a lábbelit és úgy folytatta a fotózást.

5. Egy, az út bal szélén parkoló fehér Volkswagen látható a háttérben a "LMW 28IF" rendszámmal. Az album megjelenése után a bogár rendszámát - ami egy környékbeli londoni lakos tulajdona volt - állandóan lelopták a kocsiról. A Volkswagen bogár 1986-ban 2 530 angol Fontért kelt el egy aukción és 2001 óta a wolfsburgi Volkswagen múzeumban van kiállítva.

6. A kép jobb szélén, a járdán látható férfi Paul Cole amerikai turista. Angliai vakációját töltve véletlenül került a képre, amint bámészkodva figyeli a Beatles fotózását, ahogy az ő általa nevezett négy "kókler" a zebrán járkál. Cole nem is gondolta, hogy a fotóra került, amíg egy évvel később meg nem látta az Abbey Road lemezt. A floridai nyugdíjas eladó soha sem hallgatott Beatles-t önszántából, inkább a komolyzenét kedvelte.

7. Az egyetlen brit Beatles album az Abbey Road, amelynek a borítóján nincs sem a cím, sem az előadó feltüntetve, ami John Kosh, az Abbey Road lemez grafikai vezetőjének ötlete volt. Az EMI tiltakozott, hogy mindez így történjen, mondván a lemez nem fogja felkelteni az emberek figyelmét a rajta látható írott információk nélkül. Kosh később elmagyarázta, hogy "Nem volt szükség, hogy a Beatles nevét a borítóra írjuk. Egyszerűen a világ leghíresebb együttese volt."

+1. A Bloomsbury aukciósház árverésén Iain Macmillan fotós által készített összes 6 eredeti kép 16 000 angol Fontért kelt el. Az aukciósház szakértői 9000 Fontra becsülték kezdetben a fotókat.

További 13 érdekességért katt a szerzőhöz: The Bits

A híres zebra azóta kegyhely lett, amely élő adásban is megtekinthető (a másik irányból) a gyakran megjelenő alkalmi fotózkodókkal: