10 sláger, ami szétvitte 1996-ot

10 sláger, ami szétvitte 1996-ot

A kilencvenes évek zenéi sokak számára örök emlékeket vagy sebeket okoztak, szerintünk 1996 zseniális volt. A következő 10 külföldi dal meg is indokolja, nyilván erősen szubjektív a lista, szóval hozzászólásban lehet folytatni. (A válogatásba került olyan is, ami '95-ben jelent meg, de csak egy évvel később robbant be, vagy még akkor is nagyot ment.)


Egy megasláger, amely meghódította a világot, ez a dal szólt minden teraszról, bárból, vendéglátó- és szórakozóhelyről. A Coco Jambo rengeteg meglepetést tartogathat a mai napig, ha megvan bennünk a hajlandóság, hogy felkutassuk legmélyebb titkait, például a címének jelentésére nincs tippünk.

A felállásaik változása azóta teljesen követhetetlen, bár lényegtelen is, hiszen már 1997-ben felmerült, hogy nem a színpadon ugráló emberek énekelnek a lemezeken, és nem is sikerült tökéletesen eloszlatni a gyanút. Azt nem tudtuk kideríteni, hogy most a Mr. President létezik-e, az utolsó életjel lemezből 2009-es (gyűjtemény kiadatlan számokból), illetve tavaly hazánkban egy retro-fesztivál fellépés.


A legenda szerint a Los del Rio-nak körülbelül annyi időbe telt megírni a Macarenát, mint az elázott bulizóknak megtanulni a koreográfiáját (elöl, elöl, tarkó, tarkó, csípő, csípő, risza). Amikor a kacsatánc már kiment a divatból, de a twerkelés még nem hódította meg a táncparkettet:

Minden idők hetedik legsikeresebb dala a Billboard örökös toplistáján, amit a zenei szakma talán egyetlen értékmérőjeként egykoron 14 héten át vezetett, de hogy egy kis 21. századot is csempésszünk a történetbe, a Spotify-listáján ma is a negyedik legnépszerűbbnek számít a spanyol örökzöld.


Egy kis álmatlanság... Ki ne ébredne fel Faithless Insomnia-jára? A hivatalosan háromtagú csapat nagyrészt annak köszönheti népszerűségét, hogy remekül eltalálta, mit lehet kihozni a sokak számára szeletelősnek tűnő dance-ből. Szuggesztív erejű és táncolható:

"15 év és hat album után úgy érzem, elértük azt a pontot, hogy becsukjuk a könyvet, amit kölcsönvettünk és visszavigyük a könyvtárba. A rajongóinkkal együtt a leghihetetlenebb, legmeghatóbb élményeket élhettük át… és sosem gondoltuk volna, hogy ez a kis affér ilyen sokáig tarthat. Úgy van ez, mint a dalírásnál, egész egyszerűen tudja az ember, hogy mikor van vége" - jelentette be 2011-ben a Faithless frontembere 


Három szappanoperákból szabadult srác és sok hajzselé. Nagyjából ez volt a No Mercy, ami olyan két dalra elég is volt.

A skacok talán a legnépszerűbb latin-boyband volt a '90-es években. A bandát az a Frank Farian hozta létre, akinek a nevéhez a Boney M. sikerei is fűződnek. A  popegyüttest Marty Cintron és az ikrek, Ariel és Gabriel Hernandez alkották. 


A '90-es évek rave zenéjének meghatározó, és még ma is hatalmas népszerűségnek örvendő együttese, a Scooter. Kitörölhetetlen sláger:

A háromtagú zenekar persze mit sem érne a a kultikus frontember, H. P. Baxxter nélkül. A karakteres arcú és hangú énekes jól ért a hangulatkeltéshez. Számaik zöme nem megcsúfolása az eredetinek, hanem remek feldolgozások. Ezzel persze lehet vitatkozni, de sikerük mégis vitathatatlan - a többi meg ízlés dolga  Az elmúlt években többször is változtak a tagok a hidrogénszőke előadó körül.


Bár a Killing Me Softly-t a Fugees robbantotta be a köztudatba, de valójában feldolgozás. Az LP bombasiker lett (18 milliós eladás), ez év egyik nagy zenei meglepetése.

A csapból is ez a dal folyt, a zenekarnak pedig nagyon jól jött ahhoz, hogy feledhetetlenné váljanak. (Egy olyan slágerrel könnyű befutni, ami egyszer már működött az idők során, főleg, amikor az előadó különösen tudja benne érzékeltetni erősségeit.)


Talán a '90-es évek legnépszerűbb szakítós száma – már amennyire egy szakítás népszerű lehet... A zenekar már 10 éve létezett, majd azzal robbantak be, hogy Tony Kanal (basszusgitáros) és Gwen Stefani (énekesnő) szétmentek, ugyanis ennek a kapcsolatnak a vége ihlette a nótát. Csitt, csitt, édes! Ne mondd el, mert fáj...

Don't Speak a 7 éven át tartó szerelemről szól, annak a szakítását eleveníti fel (temeti el...) Videóklipjéről később így nyilatkozott az énekesnő: Nem akartuk, hogy a dal egy normál szakítás történetét mutassa be, ezért egy annál is szomorúbb dolgot képzeltünk bele – a lehetős legszomorúbbat: az együttes felbomlását.


Korszakalkotó dal a Children, minden DJ-nek ott lapult a szettjében, hatalmas erővel söpört végig hazánk klubjain. Annyira népszerű volt, hogy még azok is ismerték, akik amúgy egyáltalán nem jártak diszkóba. Robert Miles első, Dreamland című nagylemezén szerepelt. Ami a '80-as években a Take On Me, az a Children a '90-es években.

A szám először Olaszországban, a Soundtrack című középlemez egyik darabjaként jelent meg, de nem keltett különösebb feltűnést, csak azután lett világsláger, hogy Robert Miles előadta egy miami éjszakai lokálban. Később azt nyilatkozta, hogy kísérletezett a zenével és egy hajnali levezetős albumot akart létrehozni, illetve az ikonikus dalt azok a fényképek ihlették, melyeket édesapja mutatott neki a délszláv háború gyermek áldozatairól.


A Dangerous Minds (Veszélyes kölykök) című film betétdalát a nagyon jellegzetes vokál miatt is nehéz lenne kiverni a fejünkből, de minek is. Amerikában a fehér közönségnek közvetített valamit abból, hogy érzik magukat a feketék. Ehhez kellett Michelle Pfeiffer és Coolio is, a Hupikék Törpikék zenekarra viszont semmi szükség nem volt. A Gangsta's Paradise több díjat is nyert, az első rapszám, amely a következő évben is vezette a Billboard-listát.

Valószínűleg Coolióék sem sejtették, mekkora aranytojást tojó tyúkot hívtak életre, bár tény, hogy nem akárkinél kutakodtak: Stevie Wondernél. Az énekes 1976-os Songs in the Key of Life című albumán szereplő Pastime Paradise-t hallva jó eséllyel a homlokodra csapsz majd, hogy eddig erről miért nem tudtál. (Nem a szó szoros értelmében vett feldolgozás, de azért egy elég méretes mintát kanyarítottak ki az eredeti dalból.)


A Spice Girlsnél tutira mentek mind a szerelésekben, mind az elnevezésekben, hogy ne téveszd el, melyik csaj a bevállalós, és melyik hölgy húzza az orrát, ha Michelin-csillagos étterem helyett helyett egy romkocsmába viszed vacsorázni. A lánybanda minden haj- és egyéb kvótának megfelel: mintha szétvágták volna ötfelé Angliát, az egyik valamelyik gazdagabb shire-ből érkezett, a másik egy lepattant hamptonból, és egy tagot még a parlamenti felsőház is delegált, talán nem véletlen, hogy éppen neki csak annyi lett a szólókarrierje, hogy feleségül ment David Beckhamhez.

Világszerte több mint 85 millió lemez fogyott a tini pop úttörőitől. Wannabe című slágerük luxuslimós gajdolással felérő klipjében a csajok vérmérsékletük és kulturális tőkéjük szerint buliznak, ez bizony egy szabadságpárti himnusz, még ha nem is egy Örömóda. A Wannabe azt tette a zeneiparral, amit a S**x és New York a filmsorozatokkal.


A SLÁGER az, ami megalapozza az esti buli hangulatát, ami a nyaralásra menet bömböl a kocsiban, amit mindenki kívülről fúj, ha akarja ha nem - a legnagyobb klasszikusok kitörölhetetlenek. Hozzászólásban várjuk várjuk a kiegészítések, kíváncsi vagyok arra, hogy nektek mi maradt meg ebből az évből!

Ez is érdekelhet: 10 sláger, ami szétvitte 1986-ot


Ihlet: Charivari blog, források: Wikipédia, innen-onnan