10 sláger, ami szétvitte 1995-öt

10 sláger, ami szétvitte 1995-öt

A nosztalgiázás nem az a kiváltság, melyet bármelyik korosztály kisajátíthat magának.

A kereskedelmi tévék betörése még várat magára, a restibe megérkezett a Mortal Kombat 3. játékgép, a mozikban tarol a Die Hard-sorozat harmadik része. (A filmhez egy alternatív befejezés is készült, a záró jelenet helyszíne feltehetőleg Magyarország, mivel "Szájmon" a lakossághoz magyarul beszél: Az élet mindig drága!)

10 külföldi sláger, ami meghatározta 1995-öt: 

Franky Gee kubai menekültként Floridában élt és jelentkezett az Amerikai Hadseregbe, majd Németországban teljesített szolgálatot. Miután leszerelt, szinte egyenes út vezetett az eurodance műfajhoz és a "kiképzéses" klipekhez. A formáció nem az egyslágeresek közé tartozik, bár tény, hogy nem sok különbség van dalaik között. Az exkatona mellett ugyan változtak a csajok, de az Éééjóó keptöndzsekk-et senki más nem tudta volna előadni hasonló intenzitással. Fájó, de 2005 óta már az égi hadsereget vezényli.

Német eurodance popduó a La Bouche (franciául: "a száj"), nemzetközi ismeretségüket Be My Lover alkotásukkal érték el. Ez akkora világsláger volt, hogy talán maradandó károsodásokat is okozott, mert aki szerette is megunta, aki meg utálta kénytelen volt elviselni, de az biztos, hogy benne maradt a kollektív zenei tudatban, hiszen napjainkban is felcsendül a retro zenére szakosodott rádióadókon vagy bulikon. Tárárirá-ráárárá... 

Melanie Thornton, az embertelen vastagságú hangi adottságokkal megáldott énekesnő 2001. november 24-én szállt fel arra a repülőgépre, amely Berlinből Zürichbe vitte volna őt. A rossz látási viszonyok miatt a gép a hegyeknek csapódott (4 km-re voltak a célállomástól), vele együtt 24 ember vesztette életét a tragédiában. Az együttes viszont napjainkban is aktív, ráadásul magyar énekesnővel: Farkas Zsófi, alias Sophie Cairo személyében.

Mael fivérek figyelemreméltó sikert arattak a világban, a hangzás No. 1, de ez a fajta popzene a Pet Shop Boys jóvoltából akkoriban már népszerű volt. A modern hangszerelés ellenére egyfajta nosztalgia jellemezte, melyet a videoklipje és a dalcím is tükröz, hiszen a My Way Frank Sinatra egyik legismertebb örökzöldje.

Bár a Music for the Jilted Generation lemez forradalmi volt, a panelházak hivatásos feljelentgetői kevés zenekart utáltak annyira, mint a Prodigyt. A klipesített No Good taktusaira pedig kiváltképp előszeretettel ütötték a plafont a partvis nyelével, miközben drogos bűnbandának tituláltak az akkori fiatalokat és az előadókat egyaránt. Pedig ez annyira konszolidált külső napjainkhoz képest, hogy még a nagymama is zoxó nélkül tenné eléjük a tálca linzerkarikát.

Ha a Jóbarátok főcímzenéjének nem ezt választják, talán soha senki nem hallotta volna a The Rembrandts nevét. Mondjuk sanszos, hogy így se sokan tudják, hogy kik az előadók.

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy a sitcom sorozat először az R.E.M. zenekar Shiny Happy People című számát kapta, az eredeti pilot ezzel a címmel és zenével volt látható. Majd lecserélték a kevésbé ismert csapat I'll Be There for You című dalára, mely óriási sláger lett, de az együttes nem tudta átlépni saját árnyékát, ellentétben az R.E.M.-mel, ugye.

Tragikus szerelmi történetet mesél el a melankolikus duett. Nick Cave ráadásul kifejezetten Kylie Minogue-nak írta, akinek menedzsmentje határozott nemtetszése ellenére is azonnal belement a közös dalba – és e költői erejű balladának köszönhetően a szélesebb nagyközönség is megismerhette az énekes-dalszerző nevét. 

Védjegyük a menetrendszerű nyögdécselés volt, ebből is látszik, hogy az eurodance 18-as karikás műfaj...  A duó valódi tagjai csak fellépéseken volt látható, a tévében rajzfilmes videóklipek mentek. A projekt két hangjának, Lyane Leigh énekesnőnek és Raz-Ma-Taz rappernek többek között ez is volt a baja, mert láthatatlanul nincsenek eléggé megbecsülve, a producerük szerint viszont túl sokat képzeltek magukról, így a válással rövid életű sikerük volt. A rapper srác a Magic Affair-ben folytatta. 

Coolio második stúdióalbuma, melynek címadó dala lett a legnagyobb siker. A Gangsta's Paradise több díjat is nyert, az első rapszám, amit a világ nagy részén hallani lehetett a rádióban. Amerikában pedig óriási fehér közönségnek közvetített valamit abból, hogy érzik magukat a feketék.

A Dangerous Minds (Veszélyes kölykök) című film betétdalát jellegzetes vokálja miatt nehéz lenne kiverni a fejünkből, de minek is. Coolióék nem akárkinél kutakodtak: Stevie Wondernél. Az énekes 1976-os albumán szereplő Pastime Paradise-t hallva jó eséllyel a homlokodra csapsz majd. (Nem a szó szoros értelmében vett feldolgozás, de engedéllyel egy elég méretes mintát kanyarítottak ki.) 

Annyira őrjítő ez a szám, hogy már durván jó, és sunyin helyet foglal majd az agyadban. Mondjuk Puzsér Róbert a "100 legszarabb sláger" közé sorolta, de ettől még Európa-szerte tarolt és több országban is az élen landolt a slágerlistán. Ne nyomjatok rá a playre, ha jót akartok magatoknak.

Nu págágyi! - hazájába kirándulunk, méghozzá egy orosz altatódal következik. A svéd eurodance zenész néhány kevésbé sikeres év után bekerült az eurodance nagyjai közé, debütáló albumának utolsó kislemezeként jelent meg a sláger, melyet Jonas Berggren írt az Ace of Base-ből.

+1

A '95-ös év bombasztikus berobbanása a Coca-Cola agyeldobós zenéje a Cherry Coke-hoz, amivel nem csak a piacot, de a slágerlistákat is meghódították. 

ADALÉK

A világ a '90-es évek közepén kezdte felfedezni a rave-ben rejlő lehetőségeket, ebben az évben rengeteg új felállás született, amelyek hirtelen bekerültek a köztudatba. Ekkor jelent meg mindössze 15 évesen Blümchen a Herz an Herz feldolgozással, vagy a Scooter az Endless Summer-rel. A Dune eredetileg csak egyszeri projectnek indult, egy kiadott maxira terveztek, ám örökre beírták magukat a happy hardcore történetbe. Azonnal nagy sikert hozott a Hardcore Vibes, majd hamarosan megjelent az első albumuk is.

A lista természetesen a mi válogatásunkat tükrözi és nem sorrendben van rendszerezve. Várjuk hozzászólásban, hogy neked melyik dal maradt meg leginkább az emlékezetedben.

Kiemelt kép: Pixabay