10 sláger, ami szétvitte 1992-őt

10 sláger, ami szétvitte 1992-őt

1990-ben az európai dancefloormozgalom már bontogatta szárnyát, bár ekkoriban még a legvérmesebb diszkólátogatók is lombfűrésszel vágták volna le a Buffalo-cipő talpát. Érezhető is az évtizedek közötti átmenet, amely stílusjegyekben bőven kalandozik. Induljon a nosztalgiavonat, szállj fel rá te is, legyen tánc!


Az alábbi zeneszámok a legkisebb túlzás nélkül a csapból is folytak!  

A Nigériában született énekes 23 évesen érkezett fogorvosnak tanulni Svédországba, dehogy fizetni tudja iskoláját, egy stockholmi klubban DJ-ként dolgozott. Azután sem hagyott fel a zenéléssel, hogy diplomája megszerzésével saját praxist nyitott - mint kiderült, hobbijával jobban tudott érvényesülni és berobbant a poppiacra. Az It’s my life máig a házibulik és a retro-partyk nélkülözhetetlen kelléke.

A No Coke című dala, mely az első albumán található, az antidrog-kampány zenéje is. Érdekesség, hogy Dr. Alban Hurricane című klipjét Budapesten, a Nyugati Pályaudvar Sissi várótermében forgatta. A mai napig aktív, hazánkban is gyakran fellép. 


Szakaszosra borotvált szemöldök és fordított gatya, a kölykök egyedi divatot teremtettek a fiatalok körében. Két pörgő nyelvű kissrác, akik 13 éves koruk ellenére nagy Hip-Hop gengszternek képzelték magukat, a közönség pedig pedig kajálta a színjátékot. Jump című dalukkal meghódították a világot, az első albummal viszont olyan magasra tették a mércét, hogy ezt nem sikerült megismételni.

Chris "Mac Daddy" Kellyt 2013. május elsején holtan találták atlantai otthonában. A toxikológiai vizsgálat szerint a legdurvább "drogmix" okozta halálát; heroin és kokain. Mindössze harmincnégy éves volt. Édesanyja azt nyilatkozta, többször próbálta fiát segíteni, hogy leszokjon a kábítószerről, sajnos sikertelenül.


Az emblematikus svéd banda All that she wants című slágerrel robbant be a korszak pop-szcénájába. Az objektíve kijelenthető, hogy örök és univerzális dal, olyan kollektív tudattalanba bevésődött dallamtapadás.

Ami a '70-es években volt az ABBA, az a '90-es években az Ace of Base. Gigaslágerük a dub és a pop különös ötvözete, amely később az együttes védjegyévé vált. Annak ellenére, hogy nagyon népszerűek voltak, a szőke hajú énekesnő életét homály fedi, mostanra kerüli a nyilvánosság és fiútestvére szerint szégyenli zenei karrierjét.


Az ókori Egyiptomban játszódik, és a maga idejében úttörőnek számító vizuális effektusok láthatóak benne. Michael Jackson saját elmondása szerint szerette, ha a videói történetet mondanak el, s így volt ez a Remember The Time esetében is. A rövid film, amelynek fő szerepeiben többek között megtaláljuk Eddie Murphy-t (fáraó) és a szupermodell Imant (a fáraó felesége) is, de feltűnik benne a kosárlabdázó Magic Johnson is. Érdekesség, hogy a táncosok között látható az a Wylie Draper is, aki később magát Michael Jacksont játszotta a Jacksons – An American Dream című életrajzi filmben.

A dalhoz készült kb. kilencperces videó méltó folytatása volt a megszokott látványos klipjeinek. Különlegessége, hogy az ókori egyiptomi uralkodóosztályt színes bőrűként ábrázolja, ami egy szándékos állásfoglalás volt, miután Hollywood – a nyugati fehér közönség igényeinek megfelelően – hagyományosan fehér színészekre osztotta az ilyen szerepeket a filmekben, annak ellenére, hogy Egyiptom Afrikában van.


A dancefloor műfaj tankelhárítóval tört be a hazai lakosság otthonába, ám szerencsére ekkoriban még az angoltudás gyerekcipőben járt, így viszonylag mindenki halandzsázhatott bármit. 

Hatalmas sztárok voltak, amely rajongás mostanra lecsitult körülöttük, de a Snap! sosem oszlott fel igazán, a mai napig is működik, koncertezgetnek ilyen-olyan felállásban, néha igencsak átütő sikerrel. Vitathatatlan persze, hogy a Rhythm Is a Dancer a retro-bulik kincse. 


"One Hit Wonder" - azaz egyslágeres csoda. A lányduó nagy dobása nemzetközi sikert aratott, és megnyerte a legjobb videóért járó díjat Nagy-Britanniában. Zseniális klip:

És egyben ez volt az a dal is, ami az együttes végét jelentette, mivel az egyik lány megorrolt a másikra, hogy többet énekel a dalban, illetve újabb valami zavaros ügy követte, azon meg a társa húzta fel magát, így a feszültségek egyenesen a szakításig vezettek.


Ha valaki egy számot nagyon eltalál, akkor az önmagában elég az örök hírnévhez. Ez lett a sorsa a Right Said Fred nevű ikerpárnak, akik első nagy slágerüket ugyan még követték később pár kisebbel, de mégiscsak az I’m Too Sexynek köszönhetik, hogy ennyi év után is a mai napig koncerteznek.

Mókásan behízelgő énekes, valamint a "hódítás, szerelem, napfény" témakörből soha ki nem fogyó szövegei ("a szerelem olyan, mint az ágyazás, mindennap csinálom") még mindig rejtenek némi mulatságot.


A felvétel maga poszthumusz került kiadásra 1992-ben, ugyanis Roy Orbison 1989-ben szívrohamban meghalt. A videoklip hangulatosra sikerült, Jason Priestley ennek a kornak a szépfiúja (Beverly Hills 90210). 

Korábban Cindy Lauper, majd később Céline Dion is kiadta e dalból a saját változatát, ám a legjobb helyezést az eladási listán az 1992-es verzió érte el.


Az U96 német rave-együttes Das Boot című szerzeményét még az is ismeri, akinek semmi köze az elektronikus zenéhez. A videokliphez szintén Das Boot című 1986-os film szolgál alapul, ahogy a komponált főcímzenéjét is beleszőtték a slágerbe. (A történet a valóban létező második világháborús U96 tengeralattjáró dicsőséges és tragikus útját mutatja be.) A remixelt "techno verzió", amellyel megalkották himnuszukat:

Úttörő jelentőségű volt ez akkor, mert filmzene kemény gépzenei feldolgozásából addig még nem született ekkora sláger. Nem csak nemzetközileg tarolt, de hamarosan minden idő legsikeresebb kislemezévé vált. 


A Metallica című album, amit mindenki fekete lemezként emleget, és amivel mellesleg a magyar diszkótörténelem legnépszerűbb metálzenekara lett: Nothing Else Matters.

Érdekesség, hogy felrobbant a budapesti Aréna, amikor a koncert közepén egyszer csak rákezdtek "A legjobb méreg" magyar számra! A jelenlévők közül valszeg ők ismertek a legkevésbé, de derekasan lenyomták. Big respect, hogy nyelvünkön így végigtolták: Metallica - Tankcsapda


1992 összeállítása 10 dalban méltatlan és lehetetlen küldetés, mivel ez rendkívül termékeny év volt. A lista szempontjánál figyelembe vettük, hogy mely előadók és zenekarok szerepeltek az 1986-os és 1996-os kínálatunkban, de így is vérzik a szívünk, hogy mennyi értékes kimaradt, noha megérdemelték volna. Abban bízunk, hogy hozzászólásban kiegészítitek. 

Ez is érdekelhet 1992-ből! Úgy vált a zenekar ikonikus dalává, hogy stílusában kilóg az eredeti Guns N’ Roses életműből: November Rain