10 sláger, ami szétvitte 1989-et

10 sláger, ami szétvitte 1989-et

Elpusztíthatatlan slágerek, amelyeket már apáink is énekeltek és unokáink is fogják, mert elmaradhatatlanok a retró bulikból.

A Skála Kópé nyugdíjba vonult, David Hasselhoff lerombolta a berlini falat, kitört a román forradalom - a változás szele megannyi téren érzékelhető volt, leszámítva talán a slágereket.

Sorrend nincs, ugyanis nem szeretnénk (és nem is tudnánk) ranglistát felállítani, így is nehéz volt kiválasztani mindössze 10 külföldi slágert.

1989. november 9-én kezdődött a berlini fal lebontása, majd 1989. december 31-én David Hasselhoff belezúgta az estébe a Looking For Freedom, azaz a Szabadság keresése című dalát a *Brandenburgi kapunál. (*A berlini fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került és sem keletről, sem nyugatról nem lehetett áthaladni rajta.) A nyolcvanas évek hangulatát idéző világító dzseki és zongoramintás sál - menő!

A hobbiszerűen éneklő színész talán nem is gondolta akkor, hogy ez a nóta a német újraegyesítés nem hivatalos himnuszává válik. A szám egyébként feldolgozás, ami Jack White 1978-as szerzeménye, először pedig Marc Seaberg adta elő. 

Németországban alapított angol diszkóduó volt a London Boys, akik megannyi lendületes ritmussal új színt hoztak az akkoriban divatos, de kissé egyhangúvá vált italodisco és Dieter Bohlen nevével fémjelzett német popzene világába. Első nagylemezük a The Twelve Commandments of Dance (A tánc tizenkét parancsolata) alighanem az évtized egyik legjobb diszkóalbuma, és talán az egyetlen olyan nagylemez a zenei történelemben, amelyen az összes dal tökéletes. (1996. január 21-én egy tragikus autóbalesetben életüket vesztették.) 

Marc Almond egyedül énekelte fel nagylemezére a Something's Gotten Hold of My Heart című slágert, de kislemezes megjelenésében már duettként szerepelt. A dal feldolgozás, 1967-ben rögzítette Gene Pitney, majd hallotta a leporolt verziót és felajánlotta, hogy szívesen közreműködne. A videót Las Vegasban forgatták.

Dzsöszt lájk a préj ju vanna ték jú dert - a nóta mindent tartalmaz, ami a 80-as évek volt, szabad, furcsa, szertelen és szerethető. 

Madonna listavezetőnek számít a betiltott klipek gyártásában, tabukat döntögetett többek között a Like a Prayer is. Hatalmas botrányok övezték, már csak az énekesnő partnere és a helyszín miatt is. A vallási kérdéseket feszegető videóért a Vatikán ki is tagadta, valamint az egyik kólagyártó cég is felbontotta az 5 millió dolláros szerződést.

Brit fiúegyüttes volt a Big Fun (Nagy móka), a trió hirtelen lett népszerű a Blame It on the Boogie feldolgozással. A célközönség tinédzserlányokból állt, akiknek szobájuk falán ott is díszelegtek a képeik ('80-'90-es évek poszterei). A banda mindhárom tagja meleg, de a lemezproducer azt tanácsolta, hogy tartsák csendben, mert ez tönkretenné a karrierjüket. Coming out nélkül is gyorsan eltűntek a süllyesztőben.

Csorá muszifoj ejumbide szóre misoráj – valahogy így hangzott a magyar lakosság által halandzsázott nóta, melynél csak a dallamvezetésből jöhettünk rá, hogy ez a Lambada, nem pedig egy cseroki haiku. Úgy beleivódott a kollektív zenei emlékezetbe, mint a Kacsatánc, de amíg az utóbbit egy óvodás is el tudja járni, addig az előbbi csípőtekerő mozdulatai okozhatnak némi derűs pillanatot a nyomokban józan közönség soraiban.

Amit viszont már kevesebben tudnak, hogy a Lambada plágium, ráadásul még a klipje is koppintás. A Kaoma engedély nélkül dolgozta fel a bolíviai Los Kjarkas folklóregyüttes Llorando se fue (Sírva távozott) 1981-es dalát, melynek testvérpáros szerzői ezért be is perelték, illetve meg is nyerték. A világhírű sláger énekesnőjének élete tragikusan végződött.

Akkoriban a Stock Aitken Waterman (röviden SAW) szerzőtrió uralták világszerte a piacot, az ő közreműködésükkel készült el Donna Summer új albuma. A '70-es évek táncparkettjéről lépett át a '80-as évek slágerlistáinak élére, a kiadvány platinalemez lett, ami hangzásvilágban visszatérését jelentette a diszkóhoz.

Jason Donovan, aki ausztrál szappanopera színészből lett énekes. Rögtön megdobogtatta a hölgyek szívét, de nem csupán külsejének köszönhetően, hiszen 16 dala is a slágerlistákat ostromolta. A Sealed with a Kiss feldolgozás, az eredeti változatot a The Four Voices 1960-ban vitte sikerre.

Kylie Minogue-al álompárnak számítottak, ám nem tett jót a kapcsolatuknak, hogy szerencsecsillaguk felragyogott, mert a koncertturnék miatt eltávolodtak egymástól. Akárhogy is alakult, az Especially For You közös daluk örök emléket állít szerelmüknek.

A Black Box korszakos muzsikája, a kislemez rögtön meghozta az áttörést és tarolt a nemzetközi slágerlistákon. Ugyanakkor igencsak hasonlított Loleatta Holloway 1980-as slágerére, a trió nemcsak a dal egyes részeit keverte bele saját szerzeményként, hanem felhasználták az énekesnő hangját is. Ebből aztán botrány lett, végül az a megállapodás született, hogy az eladásból származó haszonból minden érintett részesül. Tovább is van csavar a történetben, mert a videóban szereplő hölgy csak tátogott, mivel a valóban éneklő Heather Smallt (később MPeople) nem találták elég vonzónak.

Ricsárd, táccs mí! Ez a három szó a Depeche Mode és Dave Gahan "levelet kaptam, lájf!"-ja, miközben az akkori fiataloknak fogalma se volt arról, hogy éppen egy "hívő" dalt énekeltek, és fohászkodtak Jézushoz, hogy hallgassa meg őket.

Természetesen egy ilyen összeállítás akkor lehetne "tökéletes", ha mindenki ízlését figyelembe vennénk, így hozzászólásban várjuk a folytatást, melynek megérdemelten szerepelni kellene a listán.

Ez is érdekelhet: 10 sláger, ami szétvitte 1985-öt